Din cuprinsul articolului
Când va fi gata noul ”Sistem Informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (SIUI)” în ciuda sumei enorme alocate. ”Sistemul Informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”, pe care se bazează consultaţiile şi eliberarea reţetelor, urmează să fie modernizat cu fonduri din PNRR.
Când va fi gata noul ”Sistem Informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate” și câți bani sunt alocați dezvoltării acestuia
Noul ”Sistem Informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (SIUI)” este un proiect de 70 de milioane de euro, care, însă, ar urma să devină pe deplin funcţional abia în 2025, a declarat pentru Radio Romania actualități, purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Larisa Mezinu Bălan.
Până atunci este de aşteptat ca actualul sistem învechit, să funcţioneze mai mult în regim de avarie, aşa cum se întâmplă în prezent şi cum a fost în ultimele săptămâni. Unul dintre motive este că nu mai sunt nici specialişti IT care să-i asigure mentenanţa.
Mentenanța ”Sistem Informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate” (SIUI) este asigurată de un singur specialist IT
”În prezent, lucrăm cu un singur specialist IT, deoarece salariile din acest domeniu nu sunt atât de avantajoase, ofertante pentru specialiștii IT. Din nefericire, deși conducerea Casei Naționale în repetate rânduri a scos la concurs astfel de posturi. Nu am avut candidați pentru postul de specialist IT, dar sistemul informatic este subdimensionat și construit pe tehnologii și echipamente învechite. El are deja două decenii de funcționare, motiv pentru care conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a inițiat un proiect pentru redimensionarea si retehnologizarea acestuia. El va fi realizat cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență. Am prevăzut 70 de milioane de euro, iar termenul de implementare este 30 aprilie 2025. Până la acel moment avem în vedere extinderea spațiului de stocare a sistemului actual, astfel încât să îmbunătățim timpii operaționali.” a declarat Larisa Mezinu Bălan.
În context, reprezentanții CNAS le-au solicitat furnizorilor de servicii de sănătate și medicilor să nu amâne acordarea tratamentelor necesare asiguraților din cauza problemelor sistemului informatic, întrucât serviciile medicale se pot acorda și offline și vor fi decontate.