Categories: Expertul zilei

Când trebuie făcută operaţia pentru deviaţia de sept. Simptome și cauze

Este important pentru persoanele cu deviaţie de sept când este bine să apeleze la medic, pentru că o dată instalată deformarea septului nazal, aceasta poate produce o serie de complicaţii.

Potrivit statisticilor, aproximativ 80% din populaţia planetei are septul nazal deformat, însă nu toată lumea are indicaţii pentru intervenţii chirurgicale de corecţie.

Este necesară programarea unui consult de specialitate atunci când o nară este blocată (sau ambele nări) și nu răspunde la tratament, în cazul sângerărilor nazale frecvente sau al infecţiilor sinusale recurente.

Sursă foto: iStock

Ce este deviaţia de sept nazal?

Deviaţia de sept apare atunci când peretele care desparte cele două fose nazale – nările în termeni comuni – nu este poziţionat pe centru, ducând la o lipsă de simetrie a nasului.

„Deviaţia de sept poate să fie acolo de la naştere până la moarte, la 120 de ani, fără niciun fel de problemă… Poate să nu dea probleme niciodată, depinde şi locul unde este deviat septul. Unii pacienţi, în special care nu fac foarte mult efort fizic, nu fac sport de performanţă, nu cântă, nici nu simt că au deviaţie de sept.

Când apar diverse comorbidităţi la bărbatul adult care se îngraşă şi mai şi fumează, deodată deviaţia de sept se face simţită”, a explicat medicul ORL Cristian Soreanu, potrivit observatornews.ro.

Potrivit acestuia, acest lucru înseamnă în primul rând că pacientul nu mai respiră bine. Este şi momentul în care acesta ajunge în cabinetul ORL. „Deviaţia de sept devine o problemă de sănătate în momentul în care apar probleme de obstrucţie nazală sau complicaţii, sinuzite sau otite medii”, a mai spus specialistul citat.

Simptome și cauze

Dacă deviația de sept este minoră există posibilitatea ca pacientul să nu manifeste niciun simptom, dar dacă deviația este severă pacientul va manifesta unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • obstrucția uneia sau a ambelor fose nazale – cauzează insuficiență respiratorie și se manifestă mai pregnant când pacientul suferă de răceală, de o infecție a tractului respirator superior sau alergii care determină inflamația și îngustarea foselor nazale.
  • congestia nazală- cauzează rinoree
  • sângerările nazale – suprafața septului nazal poate deveni uscată, favorizând sângerările nazale
  • infecții frecvente sau recurente ale sinusurilor – pot fi rezultatul mucozităților blocate în cavitățile sinusale, determinând adesea dureri faciale și dureri de cap
  • respirație zgomotoasă în timpul somnului – apare frecvent la sugari și la copiii cu deviație de sept. Unele persoane se nasc cu o deviație de sept, în timp ce altele dezvoltă această afecțiune după leziuni sau traumatisme la nivelul nasului.

Recent Posts

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

7 minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

37 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

o oră ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

12 ore ago

Citeste si: