Sari la conținut

Când sunt îngrijorătoare sângerările dintre menstruații

Chisturile ovariene sunt saci umpluți cu lichid în ovare
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Chisturile ovariene sunt formațiuni rotunde sau ovalare care se dezvoltă în interiorul sau pe suprafața ovarelo

Sângerările între menstruații, cunoscute și sub numele de sângerări intermenstruale, pot fi un motiv de îngrijorare, dar în multe cazuri ele nu sunt semnul unei probleme grave.

Cu toate acestea, există câteva situații care trebuie tratate cu seriozitate și în care se impune vizita la medicul ginecolog. Iată care sunt acestea, potrivit dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Sângerări abundente sau prelungite

Dacă sângerarea între menstruații este excesivă cantitativ sau durează mai mult decât de obicei, poate reprezenta semnul unui dezechilibru hormonal sau al unei afecțiuni ginecologice, cum ar fi fibroamele uterine sau polipii.

Sângerare după contact sexual

În cazul în care experimentați sângerări după actul sexual, acest lucru ar putea indica o problemă precum o infecție, leziuni cervicale sau polipi.

Sângerare în timpul terapiei hormonale

Dacă utilizați contraceptive sau alte medicamente hormonale și aveți sângerări intermenstruale frecvente sau abundente, este important să discutați cu medicul care vi le-a prescris pentru a verifica dacă ar trebui ca doza să fie ajustată sau tipul de medicament ar trebui schimbat.
Când sângerările intermenstruale sunt însoțite de dureri pelvine severe, febră, scurgeri vaginale neobișnuite sau de alte simptome neplăcute, este necesar să fie solicitat sfatul medicului. O situație specială o reprezintă sângerările din timpul sarcinii.

Orice sângerare apărută în această perioadă trebuie neapărat și urgent evaluată de medic pentru că ea poate fi semn de avort, sarcină ectopică sau alte complicații grave.

”Mai trebuie precizat faptul că și stresul poate afecta o femeie, atât fizic cât și mental. Dacă sunteți foarte stresată, ați putea observa modificări ale ciclului menstrual, care poate fi mai lung, mai scurt sau chiar mai dureros. De ce? Stresul declanșează în organism modul „luptă sau fugi”, care determină o secreție crescută a hormonului de stres, cortizolul.

Cortizolul poate suprima hormonii de reproducere, având un impact asupra ovulației și ducând la ovulații anormale sau la absența ovulației, lucru care pentru o femeie care dorește să rămână însărcinată este deosebit de important,” subliniază dr. Vythoulkas. 

Cât privește sângerările în postmenopauză, acestea trebuie urgent investigate pentru a se exclude diagnosticul de cancer uterin. Diagnosticarea se face cu ajutorul unei ecografii intravaginale.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel