Negrilică, chimen negru sau negrușcă, denumiri diverse pentru un condiment spectaculos, ale cărui proprietăți sunt de-a dreptul miraculoase.
Seminţele plantei Nigella Sativa au fost preţuite pentru proprietăţile lor vindecătoare încă din Antichitate. Multe dintre beneficiile de sănătate atribuite chimenului negru au fost pe deplin confirmate în literatură biomedicală. De fapt, din 1964 şi până acum, există 656 de studii publicate şi revizuite care fac referinţă la această plantă.
Celebrul medic grec Dioscoride, care era și farmacolog și botanist, chirurg în armata împăratului Nero, autor al lucrării de referință ”De Materia Medica”, unde descrie în jur de 600 de plante, minerale și circa 1000 de medicamente care pot fi obținute din acestea, obișnuia să vindece migrenele și durerile de dinți cu chimen negru.
Semințele de chimen negru au fost găsite și în mormântul lui Tutankamon. Aceste mici semințe conțin peste 100 de compuși chimici diferiți, inclusiv un aport considerabil de acizi grași esențiali.
Deși cel mai frecvent este utilizat uleiul de chimen, semințele ușor picante pot fi folosite cu succes în bucătărie, în produse pe bază de orez, de patiserie și în brânzeturi mediteraneene.
Astfel s-au identificat peste 40 de afecţiuni care ar putea beneficia de pe urmă utilizării plantei, cum ar fi:
Analgezic
Antibacterian
Anti-inflamator
Anti-ulcer
Anti-colinergic
Anti-fungic
Ant-hipertensiv
Antioxidant
Antispasmodic
Antiviral
Bronhodilatator
Inhibitor al glucogenezei (antidiabetic)
Hepatoprotector (protejează ficatul)
Hipotensiv
Sensibilizează faţă de insulină
Inductor de interferon
Antagonist al leucotrienelor
Renoprotector (protejează rinichii)
Inhibitor al factorului alfa de necrozare tumorală
Iată câteva dintre proprietăţile terapeutice excepţionale ale seminţelor de negrilică, recunoscute de ştiinţă:
Diabetul de tip 2
Două grame de negruşcă pe zi a avut că rezultat reducerea glicemiei a jeun (pe stomacul gol), micşorarea rezistenţei la insulină, sporirea funcţiei celulelor beta, şi reducerea hemoglobinei glicozilate la subiecţii umani.
Infecţia cu Helicobacter Pylori
Negruşcă posedă acţiune utilă anti H. Pylori, comparabilă cu terapia triplă de eradicare.
Epilepsie
Negruşcă este tradiţional cunoscută că având proprietăţi anticonvulsive. Un studiu din 2007 despre copiii epileptici, a căror afecţiune era refractară la tratamentul medicamentos convenţional, a arătat că un extract apos a redus semnificativ acţiunea epileptică.
Hipertensiune
Utilizarea zilnică a 100 până la 200 de mg de extract de negruşcă, de două ori pe zi, timp de 2 luni, a avut că efect micşorarea presiunii sanguine la pacienţii cu uşoară hipertensiune.
Astm
Timochinona, unul dintre constituentii activi principali ai Negellei Sativa, este superior medicamentului fluticazona la modelul animal de astm. Un alt studiu, de dată asta pe subiecţi umani, a arătat că extractele de chimen negru cu apă fierbinte au un efect antiastmatic relativ puternic.
Cancer la colon
Studiile la nivel celular au descoperit că extractul de negruşcă se poate compară favorabil cu agentul chimic 5-fluoruracil în suprimarea creşterii cancerului la colon, dar cu un profil de siguranţă mult mai mare. Cercetările pe animale au arătat că uleiul de negruşcă are efecte inhibitorii asupra cancerului la colon la cobai, fără efecte secundare observabile.
Cum consumi aceste semințe magice? Le poți adăuga în brânzeturi, salate și lactate.
Contraindicații ale semințelor de chimen
Semințele de chimen negru nu sunt recomandate copiilor si femeilor însărcinate. De asemenea, este important să se respecte doza recomandată, deoarece în cantități mai mari, chimenul poate deveni toxic pentru organism.
Modul de administrare al chimenului
Dacă decizi să consumi aceste semințe, trebuie să știi și cantitățile recomandate. Forma neprelucrată este cea de semințe, care se recomandă a fi consumate o singură dată pe zi.
Pentru a-ți menține starea de sănătate, poți amesteca o linguriță de semințe de chimen negru cu o linguriță de miere.
În comparație cu semințele, uleiul de chimen negru este absorbit de organism mai ușor, fiind mult mai concentrat. Pentru a se obține o linguriță de ulei, sunt folosite 7 linguri de semințe de chimen negru.
Cantitatea recomandată zilnic în scop terapeutic este de 1-2 lingurițe (1 linguriță de 5 ml, de 2-3 ori pe zi) cu 30 minute înainte de masă. Însă, pentru prevenție și întreținere se recomandă 1 linguriță pe zi (pe stomacul gol).
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…