Sari la conținut

Când și de ce este necesar cerclajul colului uterin în timpul sarcinii?

sursa foto: unsplash

Cerclajul colului uterin este o procedură medicală necesară în unele cazuri pentru a preveni pierderea sarcinii sau nașterea prematură. Aceasta implică închiderea colului uterin cu fire de sutură, de cele mai multe ori intervenția fiind necesară în al doilea trimestru de sarcină.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, oferă mai multe detalii despre situațiile în care este indicat cerclajul colului uterin, riscurile și beneficiile acestei proceduri. 

Când este indicat cerclajul colului uterin

Închiderea colului uterin poate fi necesară în situația în care gravida suferă de insuficiență cervicală. Cu alte cuvinte, colul uterin se poate deschide prematur în timpul sarcinii, de obicei fără contracții sau alte semne evidente. 

Problema este descoperită de regulă în timpul unei ecografii transvaginale, când se observă scurtarea colului uterin (sub 25 mm). Acest lucru poate duce la pierderea sarcinii sau la nașterea prematură, de obicei în al doilea trimestru. Din acest motiv este indicat cerclajul colului uterin, efectuat de obicei între săptămânile 12-14 de sarcină, dar și mai târziu, în funcție de particularitățile cazului și recomandarea medicului obstetrician. 

Factorii de risc pentru insuficiența cervicală includ:

  • Antecedente de pierdere a sarcinii în al doilea trimestru;
  • Intervenții chirurgicale anterioare asupra colului uterin, cum ar fi conizația;
  • Anomalii congenitale ale colului uterin;
  • Traumatisme cervicale anterioare.

Cum se realizează procedura de cerclaj

Procedura poate fi realizată în ambulatoriu sau spital și durează între 15 și 30 de minute. Pacienta este anesteziată (anestezie loco-regională sau generală), deci nu simte durere în timpul intervenției. 

Medicul introduce un specul în vagin pentru a avea acces la colul uterin. Ulterior, plasează un fir de sutură în jurul colului uterin, care va contribui la menținerea canalului cervical închis.

După procedură, pacienta este monitorizată timp de câteva ore sau până a doua zi. 

Firul de cerclaj se extrage în săptămânile 36-38 de sarcină sau mai devreme, în cazul în care apar contracțiile sau ruperea prematură a membranelor amniotice. 

În următoarea perioadă, până la naștere, se recomandă repaus la pat în poziție orizontală, reducerea efortului fizic și abstinența sexuală. Gravida trebuie să se prezinte de urgență la spital în cazul în care apar simptome precum ruperea membranelor, sângerări, frisoane, febră, contracții. 

Complicații vs beneficii ale cerclajului uterin

Chiar dacă cerclajul colului uterin este o procedură sigură în peste 90% din cazuri,  există anumite riscuri ulterioare care trebuie luate în considerare, cum ar fi infecțiile (febră, frisoane), ruperea prematură a membranelor, hemoragia sau contracțiile uterine – simptome care impun prezentarea de urgență a gravidei la spital. 

Pe de altă parte, beneficiile cerclajului colului uterin includ: creșterea șanselor de a duce sarcina la termen, reducerea riscului de naștere prematură și protejarea fătului în caz de insuficiență cervicală.

Alegerea acestei proceduri trebuie să fie bine fundamentată pe baza istoricului medical, a examinărilor ecografice și a recomandărilor medicului. O monitorizare atentă pe parcursul sarcinii este esențială pentru a asigura siguranța mamei și a fătului.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel