Sari la conținut

Când și cum se iau medicamentele antiinflamatorii?

Foto credit: arhiva doctorulzilei.ro

Când și cum se iau antiinflamatoriile? Ibuprofen, ketoprofen, diclofenac: cel puțin unul dintre aceste medicamente antiinflamatoare se găsește în dulapul cu medicamente al fiecăruia dintre noi  Dar aceste medicamente folosite în general pentru combaterea febrei și a durerii nu sunt banale: efecte adverse, cazuri raportate de complicații infecțioase… experții spun că trebuie să fim precauți.

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt medicamente care reduc sau elimină simptomele legate de inflamație, indică sursele medicale. Unele sunt disponibile pe bază de prescripție medicală, altele fără prescripție medicală. Adesea luate ca automedicație pentru durere sau febră, sunt totuși medicamente care trebuie utilizate cu precauție și rareori ca primă intenție.

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene au patru proprietăți în comun, indică asigurările de sănătate:

  • Acţionează împotriva inflamaţiei prin calmarea intensităţii şi duratei acesteia ( antiinflamatorii );
  • Acţionează împotriva durerii ( analgezice );
  • Ele ajută la combaterea febrei ( antipiretice) ;
  • Ei subțiază sângele ( agregare antiplachetă ).

Osteoartrita, artrita, sciatica, menstruatii dureroase, migrene, entorse, etc, ar fi prima indicație pentru aceste medicamente.

Antiinfamatoriile NU au nicio acțiune împotriva durerilor de spate

dureri de spate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cu toate acestea, în cazul durerilor de spate , pare inutil să ne grăbim la cutia de ibuprofen: în 2017, un studiu publicat de cercetătorii australieni a arătat că a alinat doar unul din șase pacienți. Pentru alții, placebo a făcut la fel de bine. AINS rămân încă unul dintre tratamentele de primă linie pentru durerile de spate.

În automedicație, începem întotdeauna cu paracetamol

Mesajul autorităților sanitare este clar: trebuie să prioritizăm întotdeauna utilizarea paracetamolului, un medicament analgezic și antipiretic disponibil ca automedicație care împărtășește unele indicații cu AINS, dar care nu este una.

Și asta mai ales „ în context de durere și/sau febră, mai ales în cazul unei infecții comune precum amigdalita, o infecție dentară sau o tuse ”, indică Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentului și a Produselor de Sănătate (ANSM)

„Când este utilizat corect, acest analgezic este foarte sigur”, spune Nathalie Richard, director adjunct al medicamentelor analgezice la ANSM.

Dacă durerea nu cedează după una sau două zile de tratament, putem încerca apoi să o ameliorăm cu un antiinflamator nesteroidian, singur sau alternativ cu paracetamol.

Antiinflamatoarele nesteroidiene trebuie prescrise „la cea mai mică doză posibilă și pe o durată cât mai scurtă ”, amintește ANSM într-un comunicat de presă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel