Majoritatea dintre noi se confrunta cu aparitia molarilor de minte in jurul varstei de 18 si 24 de ani. Unora le ies toti, altora nici unul, iar acest lucru se explica prin evolutia omului, a masticatiei si alimentatiei, micsorarii maxilalelor care nu mai permit aparitia tuturor celor patru, provocand dureri. Ce este de facut in acest caz? E bine sa le lasi sau sa le extragi? Sunt posibile complicatii? Iata raspunsuri la aceste intrebari.
Molarii de minte au rolul de a mesteca, a taia si faramita alimentele si sunt la fel de utili ca si ceilalti daca vor creste in mod corect, sustinuti de gingii si oase sanatoase. Ingrijirea molarilor de minte se face separat, deoarece eruptia nefiind completa ei raman mai mici decat ceilalti dinti si astfel periajul trebuie facut individual. Tocmai datorita faptului ca nu li se acorda atentie separata, acestia nu ajung sa fie periati si se carieaza mult mai repede.
”Apelam la solutia extractiei atunci cand molarii de minte sunt partial erupti si nu au suficient spatiu, daca genereaza durere, sunt cariati profund sau daca sunt partial ingropati in osul maxilar si sunt orientati spre dintele vecin pe care il pot caria. Acestia se scot si daca va creste retentia placii dentare sau daca sunt inactivi in masticatie si nu au antagonist (pentru a putea favoriza mai bine igiena molarului din fata lor care are un rol important in masticatie). Daca insa la eruptie molarul nu poate strabate mucoasa de deasupra lui si observam ca are loc in cavitatea bucala, se va face doar o incizie pentru a-i permite acestuia sa-si urmeze eruptia pe arcada. Un molar de minte este valoros intr-o viitoare lucrare fixa, atunci cand lipsesc molarii vecini, de aceea extractia acestuia, care de altfel este destul de dureroasa ar trebui sa se faca numai daca este impetuos necesar”, explica Andra Custura, medic stomatolog.
Maselele de minte netratate pot cauza dureri intense la nivelul mandibulei sau maxilarului, probleme la mestecat si chiar complicatii precum boli gingivale, infectii, carii, chisturi sau inghesuirea dintilor.
Cum se realizeaza extractia
O simpla radiografie ii va arata medicului pozitionarea si cum sa realizeze extractia. Exista situatii in care apar complicatii locale, deoarece maselele au radacini separate de sinusurile maximalare printr-un strat subtire de os. In acest caz se administreaza antibiotice, iar pacientii trebuie sa evite activitatile ce ar putea exercita presiune asupra sinusurilor (suflatul nasului, stranutul, exercitii fizice).
”Ulterior extractiei se va simti un disconfort si/ sau durere care pot fi tratate cu analgezice si antiinflamatoare. Exista de asemenea posibilitatea aparitiei de infectii din cauza numarului mare de bacterii prezente in gura. In acest caz se administreaza profilactic antibiotice. Alte efecte ce pot aparea sunt umflaturile, care variaza de la pacient la pacient si sangerarile, care sunt considerate a fi normale”, adauga dr. Andra Custura.
Neplacerile postoperatorii se pot remedia cu analgezice si comprese reci. Pentru o igiena corespunzatoare, se pot administra antiseptice locale (apa de gura, ceaiuri dezinfectante de salvie sau musetel). De asemenea nu e bine sa consumati alimente dure (nuci, alune, seminte, floricele), fierbinti sau foate reci si nici sa fumati cel putin 24 de ore de la interventie.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…