Molarul 3 sau măseaua de minte este ultimul dinte permanent de pe arcadă, care apare de obicei între 17 şi 25 de ani. La circa 20% dintre oameni, aceste măsele nu mai apar deloc. În majoritatea cazurilor aceste măsele cresc strâmb sau se cariază foarte repede din cauză că maxilarul s-a micşorat.
„Alimentaţia omului s-a schimbat de-a lungul timpului, şi din acest motiv omul secolului XXI nu mai are nevoie de acelaşi număr de dinţi ca strămoşii săi”, spune Alexandru Iacob, stomatolog.
Părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte „viaţa” molarului de minte. Unii stomatologi consideră că este mai bine să-i scoateţi chiar dacă nu sunt cariaţi. Alţii preferă să evite extracţia pentru eventualitatea în care ar putea fi folosiţi ca sprijin pentru diverse lucrări dentare.
„Dacă molarul de minte e puţin afectat, dar are o poziţie relativ funcţională e bine să se încerce salvarea lui, mai ales dacă va putea fi folosit în alte lucrări”, crede stomatologul Alexandru Iacob.
Mărimea maxilarelor a început să scadă, însă numărul dinţilor care cresc încă se păstrează, ceea ce face ca molarul de minte să nu mai aibă spaţiul necesar pentru a erupe.
„De ceva timp s-a constatat că molarul de minte nu mai apare la toată lumea. Studiile arată că 20-25% din populaţie nu mai prezintă acest dinte, şi procentul creşte”, adaugă medicul Alexandru Iacob.
Măseaua de minte se cariază frecvent şi din cauză că nu-şi îndeplineşte funcţia – masticaţia -, dar şi pentru că e slab mineralizată.
„Dacă poziţia unui dinte e defectuoasă şi nu permite un contact funcţional cu antagoniştii săi, acesta nu îşi va îndeplini bine (sau deloc) funcţia principală. Lipsa masticaţiei duce la lipsa autocurăţării şi la existenţa unei cantităţi de placă bacteriană mai mare la nivelul acestui dinte, care îl face să se carieze”, adaugă stomatologul Alexandru Iacob.
Pentru a elimina această placă bacteriană e nevoie de o igienă foarte strictă, greu de făcut.
Cum se calmează durerile post extracţie
Durerile după extragerea măselei de minte pot fi greu de suportat, motiv pentru care se impune administrarea de medicamente.
„Neplăcerile postoperatorii se pot remedia cu analgezice şi comprese reci. Pentru o igienă corespunzătoare, puteţi folosi antiseptice locale (apă de gură, ceaiuri dezinfectante de salvie sau muşetel). Nu e bine să consumaţi alimente dure (nuci, alune, seminţe, floricele), fierbinţi sau foate reci şi nici să fumaţi cel puţin 24 de ore de la intervenţie”, recomandă Sabina Miu, stomatolog.
Extracţia măselei de minte poate fi simplă la tineri pentru că molarii nu sunt dezvoltaţi suficient la nivel radicular. Sunt însă şi situaţii în care apar complicaţii din cauza numărului de rădăcini sau a poziţiei pe arcadă a molarului.
Dacă molarii de minte erup parţial, se pot dezvolta boli gingivale, înghesuiri ale dinţilor şi aici se poate ajunge la inflamaţii pulpare, dureri la masticaţie şi deglutiţie.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…