Din cuprinsul articolului
Când se pune grâul la încolţit de Sfântul Andrei
În noaptea de dinaintea Sfântului Andrei, pe 29 noiembrie, se ia o mână de grâu şi se seamănă într-un ghiveci cu pământ sau într-o farfurie mai înaltă. Apoi se acoperă boabele de grâu cu un strat subţire de pământ. Grâul trebuie aşezat la fereastră, pentru a beneficia de lumină suficientă şi căldură.
Tradiții de Sfântul Andrei
Poporul român este unul plin de tradiții, iar cele pentru ziua de Sfântul Andrei sunt dintre cele mai vechi, transmise din generație în generație, încă din perioada dacilor. Iată ce fac românii de această sărbătoare!
Visarea ursitului în noaptea de Sfântul Andrei
Cea mai cunoscută tradiție de Sfântul Andrei este visarea ursitului. Se spune că, pentru a visa cine le va fi soț, fetele mănâncă turtă foarte sărată înainte de culcare și pun un fir de busuioc sub pernă. Tradiția spune că alesul din vis îi va aduce apă fetei, însă bărbatul va apărea doar dacă măritișul va fi în anul următor. Altfel, tinerele mai au de așteptat, urmând același ritual și la anul.
De Sfântul Andrei, se prezice vremea
De sărbătoarea zilei de Sfântul Andrei, se poate prezice vremea pentru anul ce urmează. Se spune că, dacă în noaptea Sfântului Andrei cerul este senin, atunci iarna ce vine va fi una blândă. Însă dacă va fi înnorat, va ploua sau va ninge, atunci urmează o iarnă foarte grea.