Din cuprinsul articolului
Săptămâna Luminată este perioada imediat după sărbătoarea Paștelui, cunoscută și sub numele de Octava Paștelui sau Octava Luminată. Această săptămână este considerată destul de specială în tradiția creștină, iar credincioșii sunt încurajați să dedice mai mult timp rugăciunii și reflecției spirituale.
În Săptămâna Luminată, gospodinele au la dispoziție doar câteva zile pentru a spăla rufele și a se ocupa de treburile casnice.
Conform tradiției, în Săptămâna Luminată nu este bine să se lucreze. Este interzis ca femeile să coasă sau să facă treburi casnice pentru că se spune că vor muri lovite de fulger.
Singurele zile în care se pot face treburi casnice în Săptămâna Luminată, potrivit Calendarului Ortodox, sunt miercuri, joi și sâmbătă.
Vineri, pe 10 mai, este prăznuită o altă mare sărbătoare, cu cruce roșie, anume Izvorul Tămăduirii, care aminteşte de una dintre minunile Maicii Domnului.
Săptămâna Luminată se încheie cu Duminica Tomii, prima duminică de după Paște, când Biserica îl prăznuiește pe Apostulul Toma.
„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, sluga Ta. Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor. Amin”.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…