Categories: Expertul zilei

Când se impune să facem o analiză RMN și ce pregătiri sunt necesare înaintea investigației

RMN, analizele cu rezonanța magnetică. Când este cazul să facem o asemenea investigație și cum trebuie să te pregătești înainte.

De mare acuratețe, acest tip de investigație este recomandată în anumite cazuri, iar ca să o faci trebuie să te pregătești. Ne explică dr. Maria Alexandrescu, medic primar radiologie și imagistică medicală.

Doctorul Zilei: Când este indicat să realizăm un RMN?

Dr. Maria Alexandrescu: Rezonanța magnetică se bazează pe proprietatea protonilor de H+ plasați într-un câmp magnetic puternic (1-3 T) și excitați printr-un impuls de radiofrecvență de a emite un semnal care este prelucrat și convertit în imagine.

Examinarea RM se face doar la indicația medicului specialist și numai după un examen clinic prealabil. Spre exemplu, examinarea cerebrală trebuie adaptată în funcție de patologie (de diagnosticul pacientului): traumatismele cerebrale, AVC hemoragice, patologia sinusală au indicație de CT cerebral, pe când tumorile, malformațiile vasculare, epilepsia, patologia nervilor cranieni necesită examen RM cu protocoale specifice fiecăreia în parte.

În ce cazuri nu este indicat realizarea unui RMN?

Ca orice metodă imagistică, examinarea RMN are contraindicații, absolute sau relative.

Dintre indicațiile relative amintim: femeia însărcinată în primul semestru de sarcină, protezele valvulare cardiace, clipsurile metalice. Pace-makerul cardiac, cateterul Swan-Ganz, implanturile cohleare, protezele metalice, neurostimulatori, pompele cu injectare continuă, implanturile oculare, contraindică absolut efectuarea unui examen RM.

Cum te pregătești pentru RMN

Trebuie să respectăm anumite reguli înainte și după această investigație? Cum ne pregătim?

Pacientul nu trebuie să mănânce cu 4 ore înainte, trebuie să aducă analize de sânge care să ateste funcția renală (uree și creatinină), trebuie să se prezinte cu documentele medicale anterioare, examinări imagistice anterioare și, obligatoriu, cu o recomandare scrisă și parafată din care să reiasă diagnosticul și regiunea care trebuie examinată.

Există examinări RMN care necesită o pregătire specială (examinări la copii care vor fi sedați, examinările entero-RM, examinarile cardiace), pregătire care este explicată încă de la programarea pacientului.

Examinarea RM este o metodă noninvazivă, neiradiantă, dar necesită o dotare tehnică performantă, tehnicieni și medici bine instruiți, fiind o metodă scumpă.

Cum se efectuează această investigație?

Pacientul este dezbrăcat și echipat cu un halat special, introdus în camera magnetului unde va fi conectat la anumite antene specifice tipului de examinare solicitat.

Este o examinare de lungă durata (15 min – o oră), uneori necesită administrarea substanței de contrast sau a unor medicamente. Toate aceste lucruri sunt explicate pacientului înainte de începerea examinării.

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

3 minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

33 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: