Din cuprinsul articolului
Durerea cronică poate fi simțită timp de mai mult de trei luni, este prezentă tot timpul sau vine și pleacă în mod recurent.
Cand pacientul prezinta aceste simptome, cel mai normal este sa apeleze la o evaluare medicala. Potrivit portalului MSD, într-un procent mic poate fi o „tulburare organică specifică”. Restul, care este majoritatea cazurilor, poate fi cauzat de un „sindrom de durere abdominală mediată central”.
Acesta din urmă provoacă durere care poate fi resimțită mai mult de șase luni și „apare fără dovezi ale unei anumite tulburări organice sau alte probleme gastrointestinale”, explică el pe site-ul menționat anterior.
De ce apare durere de stomac
Durerea de stomac poate fi cauzată de reflux gastroesofagian, pancreatită sau chiar perforație intestinală, însă specialiștii indică că în cele mai multe cazuri poate fi o situație temporară și că are o soluție rapidă.
Însă în cazurile în care acest disconfort persistă, principala recomandare este să consultați un medic pentru a analiza în profunzime și a determina motivul pentru care este generată durerea.
„Este important de știut că există multe cauze ale durerii și dacă aceasta este intensă, neobișnuită sau reapare într-un mod izbitor, sau este însoțită de orice simptom îngrijorător, precum pierderea în greutate, slăbiciune, scaune întunecate sau vărsături, ar trebui să ne consultăm medicul, astfel încât caracteristicile durerii să fie studiate în mod adecvat și să se observe dacă sunt necesare teste speciale și trebuie recomandat tratamentul adecvat”, explică dr. Francisco José García Fernández, specialist la Fundația Spaniolă pentru Sistemul Digestiv (FEAD), în cuvinte culese de Infosalus.
Cauzele durerii cronice de stomac
Cauzele durerii cronice de stomac pot varia în funcție de vârsta pacientului.
Conform MSD, poate fi generat la copii din următoarele motive:
- Intoleranță la lactoză (un zahăr care se găsește în produsele lactate).
- Constipație.
- Boala de reflux gastroesofagian.
- Acestea sunt cauzele la adulții tineri:
- Indigestia (dispepsie) cauzată de un ulcer gastroduodenal sau de medicamente precum aspirina sau medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).
- iritația stomacului
- Tulburări hepatice (cum ar fi hepatita).
- Tulburări ale vezicii biliare (cum ar fi colecistita).
La adulții:
- Poate fi cauzată de cancer, care poate fi de stomac, pancreas, colon sau ovarian.
- durerile abdominale pot fi cauzate de un alt tip de afecțiune, deoarece majoritatea organelor corpului sunt localizate în cavitatea abdominală, adică disconfortul este generat de un simptom reflex, „originat în alte structuri care nu au nicio legătură cu digestia, cum ar fi spatele, inima sau plămânii.”
Cand durerea este foarte intensa, o recomandare este sa mergi rapid la urgente. Pe de alta parte, mai sunt si alte semne care te fac sa mergi cat mai repede la medic.
Trebuie avut grijă atunci când disconfortul ajunge să fie continuu și nu se calmează cu analgezice. Se înțelege prin „dureri abdominale cronice când durează mai mult de trei luni”, subliniază specialiștii.
- Un alt disconfort este febra care nu scade, chiar daca se ia ceva antipiretic.
- Durerea de stomac este însoțită de greață sau vărsături constante sau se observă prezența sângelui în ele.
- Umflarea abdomenului și picioarelor este, de asemenea, un simptom de care trebuie să fii atent.
- Dificultate la inghitire.