Din cuprinsul articolului
Când renunță România la restricțiile anti-covid? Alexandru Rafila, despre vaccinarea obligatorie: „În actualul context epidemiologic nu se justifică asemenea măsură”.
România se află în plin vârf al valului 5, a anunțat ministrul Sănătății, adăugând că săptămâna viitoare se așteaptă confirmarea.
„Sunt semne că acolo suntem, în vârful valului 5. Săptămâna care urmează vom avea confirmarea. Opinia mea e că marți, zi care măsoară situația de luni, probabil că nu vom depăși 35.000 de cazuri.
Atunci putem să spunem că intrăm în faza de stabilizare a acestui val și ne așteptăm la o scădere. După ce am acvut un vârf pe la 43.000 de cazuri, ulterior nu am depășit cu mult 30.000 de cazuri”, a declarat Rafila, la Antena 3.
De asemenea, Alexandru Rafila a anunțat că, până la sfârșitul lunii martie, autoritățile ar putea renunța la majoritatea restricțiilor.
„Eu, în general, sunt un om echilibrat. Opinia mea este că, până la sfârșitul lunii martie, am putea să scăpăm de marea majoritate a restricțiilor, dacă intrăm pe un trend descrescător și dacă situația nu mai pune probleme.
Ați remarcat că s-a schimbat abordarea, inclusiv în modul în care funcționează școlile. Dacă se dovedește în România, la fel cum se întâmplă în alte țări, că această tulpină produce infecții ușoare, banale la marea majoritate a oamenilor, evident că restricțiile vor fi ridicate.
Eu aștept momentul în care starea de alertă va fi ridicată, pentru că este important pentru toți”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, duminică seară.
În ceea ce privește o posibilă obligativitate a vaccinării anti-covid, Alexandru Rafila a dezvăluit că, la nivel oficial, nu s-a discutat niciodată despre acest subiect. „După părerea mea, mai ales în actualul context epidemiologic nu se justifică asemenea măsură”, spune acesta.
„Acum din păcate varianta Omicron face o deosebire destul de mică între persoanele vaccinate şi nevaccinate. Referitor la vaccinare trebuie să fim foarte tranșanți.
Vaccinarea oprește în mică măsură transmisibilitatea acestei tulpini dar cifrele pe car ele avem acum în România demonstrează faptul că persoanele vaccinate sunt cu o formă gravă de boală sau dacă ne referim la deces cu atât mai mult într-o proporție de 8 la 10. Adică 8 persoane nevaccinate sunt cu o formă gravă de boală versus 2 persoane vaccinate. Deci diferența este semnificativă şi pledează în favoare vaccinării.
Oamenii trebuie să aibă vaccinul la dispoziție, trebuie să aibă un pachet de informaţii la dispoziție, trebuie să o facă în cunoștință de cauză.
Pe timpul acestei pandemii s-a scos în evidență intoleranța care s-a manifestat prin două atitudini: fie extremă pro-vaccinare care era promovată cu obligativitatea şi forțarea şi negarea utilității vaccinării.
Chiar era la modă să nu te vaccinezi şi nici chestiunea asta nu este în regulă pentru că că au fost persoane, de exemplu, vârstnice cu diverse afecțiuni cronice care poate au ascultat de această opinie şi au făcut forme grave sau poate au murit. Trebuie să fim echilibrați şi să informăm oamenii să ia decizia conștient.
Nu am avut o discuție cu vaccinarea obligatorie. Nu s-a dezbătut o asemenea măsură la nivelul Guvernului. După părerea mea, mai ales în actualul context epidemiologic nu se justifică asemenea măsură”, a mai spus Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…