Sari la conținut

Când pică Paștele Ortodox și cel catolic în 2025? O coincidență rară

cand pica pastele in 2025
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În anul 2025, Paștele ortodox și cel catolic vor fi sărbătorite la aceeași dată, pe 20 aprilie. Această coincidență este rară, întrucât cele două sărbători sunt de obicei celebrate la date diferite, din cauza diferențelor în calcularea datei Paștelui.

Conform tradiției stabilite la Sinodul de la Niceea în 325 e.n., Paștele este celebrat în prima duminică după prima lună plină de după echinocțiul de primăvară, cu o excepție – dacă această duminică coincide cu Paștele evreiesc, sărbătoarea este mutată în duminica următoare.

Tot în 2025, Floriile, care marchează începutul Săptămânii Patimilor, vor fi sărbătorite pe 13 aprilie atât de ortodocși, cât și de catolici.

În multe locuri din România, sărbătoarea Floriilor este asociată cu tradiții vechi, cum ar fi coacerea pâinilor pentru fiecare membru al familiei și folosirea busuiocului pentru frumusețea părului.

Postul Paștelui, cel mai lung și aspru dintre posturile Bisericii Ortodoxe, începe cu 40 de zile înainte de Paște, amintind de postul de 40 de zile ținut de Mântuitorul Hristos. Acest post este perceput ca o instituție de origine apostolică, iar de-a lungul istoriei sale, durata și strictetea lui au variat în diferite regiuni ale creștinismului.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cât ține Postul Mare

De la sfârşitul secolului al III-lea, postul cel mare a fost împărţit în două perioade distincte, cu denumiri diferite: Postul Păresimilor (Patruzecimii), sau postul prepascal, care ţinea până la Duminica Floriilor şi avea o durată variabilă, şi Postul Paştilor (postul pascal), care ţinea o săptămână, din Duminica Floriilor până la cea a Învierii şi era foarte aspru.

Abia în secolul al IV-lea, după uniformizarea datei Paştilor, hotărâtă la Sinodul I Ecumenic, Biserica de Răsărit (Constantinopol) a adoptat definitiv vechea practică, de origine antiohiană, a postului de şapte săptămâni, durată pe care o are şi astăzi, cu toate că deosebirile dintre bisericile locale asupra duratei şi modului postirii au persistat după acel moment.

Paștele Ortodox din anul 2020 până în 2030

  • Paștele Ortodox 2020 – 19 aprilie
  • Paștele Ortodox 2021 – 2 mai
  • Paștele Ortodox 2022 – 24 aprilie
  • Paștele Ortodox 2023 – 16 aprilie
  • Paștele Ortodox 2024 – 5 mai
  • Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie
  • Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie
  • Paștele Ortodox 2027 – 2 mai
  • Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie
  • Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie
  • Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel