Din cuprinsul articolului
Varza aparține familiei de legume crucifere și oferă o multitudine de nutrienți, inclusiv fibre, acid folic, calciu, potasiu și vitaminele A, C și K. Varza conține fitonutrienți care acționează ca antioxidanți pentru a reduce riscul anumitor tipuri de cancer.
Cu toate acestea, consumul de cantități mari de varză poate provoca efecte secundare negative, cum ar fi flatulență, diaree, interacțiuni medicamentoase și hipotiroidism.
Varza conține cantități semnificative de rifinoză, un zahăr nedigerabil. Acest zahăr este un tip de carbohidrat complex care trece prin intestine nedigerat și poate provoca flatulență. Alte simptome asociate cu flatulența care pot apărea după consumul de varză includ eructații, disconfort abdominal și balonare.
Varza conține 5,8 grame de fibre per porție de 1 cană, relatează Universitatea din Michigan. Fibrele insolubile din varză măresc mișcarea deșeurilor în tractul digestiv. Consumul excesiv de fibre poate contribui la simptome de diaree sau vă poate bloca intestinele.
În plus, persoanele care urmează un tratament pentru cancer ar putea trebui să evite să mănânce varză, deoarece această legumă poate exacerba diareea cauzată adesea de chimioterapie. Consultați medicul curant în ceea ce privește consumul de varză dacă urmați acest tip de tratament.
Varza conține cantități mari de vitamina K, o vitamină care ajută la coagularea sângelui. Consumul de prea multă varză poate interfera cu medicamentele care subțiează sângele, dar o porție de 2 căni de varză verde ar trebui să ajute la furnizarea cantității dorite de vitamina K fără a induce efecte negative.
Potrivit sistemului de sănătate al Universității din Michigan, consumul unei cantități consistente de alimente bogate în vitamina K și limitarea aportului de vitamina K la doza zilnică recomandată poate ajuta la prevenirea interacțiunilor dăunătoare.
Consultați-vă medicul cu privire la consumul de alimente cu vitamina K dacă luați un medicament pentru subțierea sângelui.
Consumul de cantități mari de varză poate provoca hipotiroidism, potrivit Institutului Linus Pauling. Deficiența de iod cuplată cu un consum mare de varză, cum ar fi 1.000 până la 1.500 de grame pe zi, poate duce la o lipsă de hormon tiroidian.
Glucosinulații sunt compuși care conțin sulf și azot care se găsesc din abundență în varză. Reacțiile chimice cu acești compuși pot interfera cu producția de hormon tiroidian sau pot provoca eliberarea unui anumit ion care concurează cu absorbția de iod.
Glanda tiroidă are nevoie de iod pentru a funcționa corect. Dacă există procese concurente care limitează cantitățile de iod, acest lucru poate contribui la dezvoltarea hipotiroidismului. Cu toate acestea, consumul de varză independent de deficitul de iod nu crește riscul de hipotiroidism, relatează Institutul Linus Pauling.
Farmacia online Eumed.ro oferă românilor posibilitatea de a avea acces la produse farmaceutice care nu…
Aproape 20% dintre medicii de familie au peste 70 de ani, a declarat, luni, la…
Longevity Clinic, prima clinică din România dedicată longevității, se concentrează pe promovarea medicinei personalizate și…
Călin Georgescu, candidat la alegerile prezidențiale, și-a declarat averea conform cerințelor legale, relevând economii substanțiale…
Gala Top Performeri din Sănătate, organizată de revista Capital, a ajuns la a doua ediție…
De obicei, toată lumea așteaptă cu nerăbdare luna decembrie plină de sărbători. Dar pentru unele…