Categories: Ştiri sănătate

Când mănânci desertul ca să nu iei în greutate? Mihaela Bilic: „Nu doar numărul de calorii contează”

Deși caloriile au un rol important în determinarea greutății corpului, experții susțin că momentul zilei în care consumăm alimentele este, de asemenea, esențial. Acest lucru este valabil mai ales în cazul desertului, care poate avea efecte mai puțin vizibile asupra siluetei dacă este consumat corect. Când mănânci desertul ca să nu iei în greutate?

În ciuda controverselor, desertul nu ar trebui consumat niciodată pe stomacul gol. Alături de o masă, acesta te va îngrășa mult mai puțin.

Acest lucru este determinat de viteza cu care glucoza ajunge în sânge. Cu cât acest proces este mai rapid, cu atât mai mult îngrașă. De aceea, alături de o masă complexă, desertul nu va avea același efect asupra siluetei.

Când mănânci dulce fără să iei în greutate?

Mihaela Bilic, expert în nutriție și boli metabolice, explică de ce desertul consumat pe stomacul gol îngrașă mai tare și cum eviți acest risc.

Desertul mâncat la sfârșitul mesei îngrașă mai puțin decât atunci când e mâncat pe burta goală.

Când e vorba de făinoase și dulciuri nu doar numărul de calorii contează, ci și viteza cu care glucoza/ carbohidrații trec în sînge. Este așa numitul indice glicemic, care măsoară creșterea glicemie în sînge după o masă cu glucide. Și cu cât creșterea este mai mare și mai bruscă, cu atât produsul respectiv îngrașă mai tare.

Zahărul dintr-un desert, de exemplu, se absoarbe mai rapid și mai mult dacă stomacul este gol. Când prăjitura este mâncată la sfârșitul mesei, zahărul se amestecă cu restul alimentelor și viteza cu care trece în sînge este mai mică. Nu este recomandat să consumăm dulciuri în afara meselor, sub formă de gustare, tocmai pentru că produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă.

Și mai e un aspect negativ de care trebuie să ținem cont: creșterea bruscă de glicemie este urmată de o scădere la fel de bruscă a nivelului glucozei în sânge (hipoglicemie), care este percepută ca senzație de foame. Nu-i așa că după un dulce aveți poftă de ceva sărat? Zahărul se joacă cu glicemia noastră sus-jos ca dinții unui fierăstrău și în loc să ne sature, mai degrabă ne deschide apetitul.

Zahărul cere alt zahăr și dulciurile mâncate pe burta goală chiar îngrașă mai tare!!”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.

Recent Posts

Cea mai puternică rugăciune pe care să o rostești de Sfânta Maria Mică. Îndeplinește orice dorință

Cea mai puternică rugăciune pe care să o rostești de Sfânta Maria. În această zi…

6 ore ago

Când e perioada optimă pentru pus murături, ca să reziste toată iarna

Murăturile de iarnă trebuie preparate într-un moment potrivit astfel încât procesul de fermentare să fie…

6 ore ago

Zodia lovită puternic de karma. Apare o cumpănă mare

Mariana Cojocaru susține că un semn zodiacal va fi afectat de karma și vor apărea…

7 ore ago

Ajutorul de deces se va acorda după noi reguli

Ajutorul de deces se va acorda după noi reguli, potrivit prevederilor din legea pensiilor care…

7 ore ago

Zodii binecuvântate de Fecioara Maria pe 8 Septembrie. Primesc ajutor divin

În data de 8 septembrie este sărbătorită Nașterea Fecioarei Maria, o zi extrem de importantă…

7 ore ago

Citeste si: