Din cuprinsul articolului
Când își pot recupera pacienții cu Covid mirosul și gustul? Oamenii de știință vin cu răspunsul.
Un nou studiu examinează pacienții la doi ani de infecție inițială cu COVID-19 pentru a înțelege timpul de recuperare și prevalența anosmiei și ageuziei – pierderea mirosului și a gustului.
Rata de recuperare a simțului mirosului sau gustului la pacienții cu Covid: oamenii de știință vin cu răspunsul
Majoritatea pacienților care au suferit o pierdere sau o disfuncție a simțurilor gustului și mirosului din cauza infecției cu COVID-19 au raportat o recuperare completă la doi ani de la debutul infecției, potrivit unui nou studiu transversal realizat în Italia.
Rezultatele sondajului au fost publicate în JAMA Otolaryngol Head and Neck Surgery pe 4 august într-o scrisoare de cercetare trimisă spre publicare de către cercetătorii de la Universitatea din Trieste, Italia.
Sondajul a examinat unele dintre cele mai răspândite simptome ale COVID-19 experimentate pe termen lung de persoanele infectate – anosmia și ageuzia sau pierderea mirosului și a gustului. Potrivit cercetătorului principal Paolo Boscolo-Rizzo, aproximativ 7% dintre pacienții cu COVID-19 erau încă anosmici funcțional chiar și la un an de la infecția lor inițială și astfel, pentru a înțelege și estima persistența pe termen lung a acestor simptome, s-a decis pentru a examina prevalența pe doi ani și rata de recuperare a anosmiei și ageuziei.
Efectuarea studiului
După ce a efectuat anterior un studiu privind prevalența simptomelor de gust sau miros la pacienții cu simptome ușoare la debutul infecției și apoi patru săptămâni, opt săptămâni și șase luni mai târziu, Boscolo-Rizzo a apelat la aceiași pacienți – adulți care au fost testați pozitiv pentru COVID. -19 prin testul PCR la Spitalul General Treviso din Italia în perioada 19-22 martie 2020 – pentru a examina acum prevalența pe doi ani.
Pacienților li s-au adresat aceleași întrebări de urmărire la termenul de doi ani ca și la datele menționate anterior.
Cu pacienții care au avut reinfecție sau simptome cu debut tardiv excluși de la participare, cercetătorii au examinat 168 de pacienți eligibili (90 de femei și 78 de bărbați) cu o vârstă medie de 55 de ani. Din cei 168 de participanți, 108 de persoane au raportat disfuncție a mirosului sau gustului la debutul infecției cu COVID-19. Acest număr a scăzut apoi la 64 de persoane la patru săptămâni, 29 la opt săptămâni și 27 de persoane la șase luni.
La cei doi ani, doar 14 persoane au raportat o pierdere continuă a gustului sau a mirosului, ceea ce indică faptul că 88,2% dintre pacienții care se confruntă cu pierderea sau disfuncția simțurilor gustului și mirosului își revin complet în doi ani.
Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că rezultatele studiului trebuie interpretate cu prudență din cauza mai multor limitări
Inclusiv faptul că datele au fost auto-raportate pe baza anchetelor transversale, iar eșantionul de pacienți a fost relativ mic și limitat din punct de vedere geografic.
În plus, studiul a examinat doar pacienții care au prezentat simptome ușoare în momentul infecției și nu i-a examinat pe cei care au prezentat simptome mai severe. Cu toate acestea, în ciuda limitărilor, Boscolo-Rizzo este încrezător că rezultatele sunt exacte.
„Spre deosebire de ceea ce este adesea raportat, pacienții ar trebui să fie asigurați că recuperarea după afectarea mirosului sau a gustului poate continua timp de multe luni după debut”, subliniază Boscolo-Rizzo.
„Aceste rezultate se aplică pacienților infectați în perioada pre-Omicron. S-a observat într-adevăr că COVID-19 condus de varianta SARS-CoV-2 Omicron afectează mai puțin frecvent și mai puțin sever funcția chimiosenzorială”.
De ce își pierd pacienții cu Covid simțul mirosului sau al gustului ?
Deși nu există un răspuns concret cu privire la cum sau de ce apar anosmia și ageuzia la persoanele infectate cu COVID-19, un studiu publicat în ianuarie a acestui an a sugerat o legătură între genetică și probabilitatea crescută de a prezenta aceste simptome.
Prin efectuarea unui studiu genomului celor care suferă de aceste simptome, precum și ale celor care nu le-au avut, o echipă de cercetători 23andme a identificat cu succes un factor de risc genetic care a crescut șansele de a experimenta pierderea gustului sau a mirosului cu până la 11%.
Cu toate acestea, au remarcat ei în studiu, cercetările lor au avut o părtinire față de oamenii de ascendență europeană și că mai erau necesare cercetări suplimentare asupra fenomenului.