Sari la conținut

Când începe Postul Adormirii Maicii Domnului 2024. Ce trebuie să faci ASTĂZI?

Sursă foto: GzS

Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut și ca Postul Sfintei Marii, este una dintre cele mai importante perioade de post din calendarul ortodox. Acesta durează două săptămâni în fiecare an. Această perioadă este dedicată purificării spirituale, pocăinței și rugăciunii, cu scopul de a pregăti credincioșii pentru celebrarea corespunzătoare a Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

În 2024, Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe data de 1 august și se încheie pe 14 august.

Postul Adormirii Maicii Domnului. Cum se ține post

În Postul Adormirii Maicii Domnului ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul IX (aproximativ ora 15:00), când se consumă mâncare uscată.

Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin.

De sărbătoarea Schimbării la Față (6 august) este dezlegare la pește.

Postul Sfintei Maria: Zile cu dezlegare la pește și untdelemn în Postul Adormirii Maicii Domnului

  • joi, 1 august: Scoaterea Sfintei Cruci – dezlegare la ulei și vin
  • sâmbătă, 3 august: Sfinții Isachie, Dalmat și Faust – dezlegare la ulei și vin
  • duminică, 4 august: Sfinții șapte tineri din Efes – dezlegare la ulei și vin
  • marți, 6 august: Schimbarea la față a Domnului – dezlegare la pește
  • sâmbătă, 10 august: Sfântul Lavretie – dezlegare la ulei și vin
  • duminică, 11 august: Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului – dezlegare la ulei și vin
Adormirea Maicii Domnului
Sursă foto: Infoactual

Postul Adormirii Maicii Domnului. Tradiții, superstiții

În dimineaţa zilei de Sfânta Maria, femeile mergeau la biserică şi împărţeau struguri, prune, faguri de miere şi mergeau în cimitir pentru a tămâia mormintele. Ţăranii care aveau vii mari obişnuiau să tocmească paznici.

Tot acum, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula. Cei care mai erau văzuţi cu pălărie după 15 august erau ironizaţi.

Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă.

De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, ce ţinea până la intrarea în postul Crăciunului

30 iulie. Ziua de Lăsata Secului și pomenirea adevăratului Sfânt Valentin

În fiecare an, la data de 30 iulie, Biserica Ortodoxa Romana face pomenirea unui ales apologet al valorilor moralei crestine. Este vorba de Sfantul Sfintit Mucenic Valentin, episcopul Umbriei.

Martirizat la Roma in a doua jumatate a secolului al treilea, el a ramas in constiinta Bisericii lui Hristos ca vindecator al celor bolnavi si sfant al iubirii crestine si al familiei.

In plina zi de sarbatoare, Sfantul Valentin ii binecuvanteaza pe credinciosii romani, o particica din sfintele sale moaste fiind depuse in Biserica Delea Noua, din Bucuresti, notează EVZ.

Remarcabil propovaduitor al Cuvantului lui Dumnezeu, facator de minuni si vindecator, Sfantul Valentin a fost foarte iubit de catre toti credinciosii sai. Mai mult, datorita credintei sale puternice si a bogatei activitati taumaturgice, episcopul a convertit la crestinism importanti dregatori romani.

Rugăciune către Sfântul Mucenic Valentin

Sfinte Sfințite Mucenice Valentin, cu smerenie te rugăm, mijlocește pentru noi, cei ce avem trebuință de ajutorul tău.

Ascultă rugăciunile noastre, împlinește fiecăruia cererile de folos, fii celor îndoielnici povățuitor în credință, celor bolnavi tămăduitor, celor din primejdii izbăvitor, celor nedreptățiți ajutător, celor vârstnici sprijinitor, tinerilor îndrumător duhovnicesc, școlarilor luminător al minții și tuturor celor ce cu evlavie se roagă ție întotdeauna ascultător.

Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, ca să nu fim îndepărtați de la iubirea Sa cea sfântă, să nu ne lase să ne pierdem în întunericul păcatelor, ci să ne lumineze cu harul Său, ca să ne învrednicim a fi moștenitori ai vieții veșnice.

Sfinte Sfințite Mucenice Valentin, cel ce cu râvnă ai căutat izbăvirea din păcat a tinerilor, propovăduind viața curată, neîntinată, prin unirea cu Mântuitorul Iisus Hristos, prin harul Său cel de viață dătător, pe tine dar te rugăm, întărește-i pe aceștia în lupta cu patimile sufletești și trupești.

Sfinte Arhiereu, care ești nădejdea credincioșilor și mijlocitorul nostru, cel ce ai fost păstor vrednic pentru turma ta și cu râvnă ai învățat pe înțelepții vremii cuvântul lui Dumnezeu, tămăduitorule de trupuri și de suflete, apără-ne pe noi, cei ce pe tine te cinstim și neîncetat cu lacrimi de pocăință cerem să îndepărtezi de la sufletele noastre și de la casele noastre toată ispita și tulburarea.

Pe tine cu evlavie te rugăm, Sfinte Sfințite Mucenice Valentin, slăvite ierarhe și omule al lui Dumnezeu, ca pe toți cei ce ne sunt aproape să-i ajuți și să-i călăuzești spre mântuire; asemenea și pe cei care nu ne iubesc pe noi să-i întorci către pocăință și să-i luminezi, că tu pururea cuprinzi pe toți în inima ta cea îndurătoare și îndelung răbdătoare, pentru ca, prin mijlocirile tale, împreună cu tine să ne bucurăm de Împărăția cea slăvită a lui Dumnezeu, cea pregătită nouă întru Iisus Hristos, Domnul nostru, Căruia I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, împreună și Celui fără de început al Său Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Său Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel