Sari la conținut

Când începe, de fapt, bătrânețea? La 60 sau la 70 de ani? Surpriza neașteptată relevată de cercetători

batrani
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Semnul care indică demență și apare în timpul mersului

Când începe bătrânețea? Potrivit unui sondaj recent, adulții în vârstă cred că bătrânețea începe de fapt mai târziu în viață, decât semenii lor cu zeci de ani în urmă. Interesant este că, pe măsură ce indivizii îmbătrânesc, ei redefinesc adesea vârsta pe care o percep ca începerea bătrâneții, împingând acel prag mai sus.

Cercetătorii din spatele sondajului au observat o schimbare a percepției oamenilor asupra vârstei, deoarece respondenții care au acum 60 de ani consideră că bătrânețea începe la pragul de 75 de ani.

batrani
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Oamenii cred că bătrânețea începe mai târziu decât înainte

Cercetătorii au ajuns la aceste constatări pe baza răspunsurilor la sondaj de la peste 14.000 de indivizi născuți între 1911 și 1974, toți participanți la sondajul german privind îmbătrânirea în curs de desfășurare.

Pe parcursul a 25 de ani, din 1996 până în 2021, participanții care aveau între 40 și 100 de ani au răspuns la întrebările sondajului de până la opt ori. Pe măsură ce studiul a progresat, au fost recrutați participanți suplimentari cu vârsta cuprinsă între 40 și 85 de ani, pe măsură ce generațiile ulterioare au intrat la mijlocul vârstei și la bătrânețe.

În timpul sondajului, participanții au fost întrebați: „La ce vârstă ați descrie pe cineva ca bătrân?” În timp ce a analizat răspunsurile, echipa a observat o schimbare a începutului perceput al bătrâneții în perioadele istorice. Adulții de vârstă mijlocie și cei mai în vârstă cred acum că bătrânețea începe mai târziu decât o făceau omologii lor cu una sau două decenii în urmă.

În plus, pe măsură ce indivizii îmbătrânesc, debutul perceput al bătrâneții crește mai mult astăzi, comparativ cu vremurile anterioare.

O dată cu creșterea speranței de viață se schimbă și viziunea asupra bătrâneții

Se crede că schimbarea ascendentă se datorează creșterii speranței de viață, vârstei de pensionare și altor factori, cum ar fi o mai bună funcționare psihosocială mai târziu în viață.

Speranța de viață a crescut, ceea ce ar putea contribui la un debut mai târziu perceput al bătrâneții. De asemenea, unele aspecte ale sănătății s-au îmbunătățit de-a lungul timpului, astfel încât persoanele de o anumită vârstă care erau considerate în trecut ca bătrâne nu mai pot fi considerate bătrâne. în zilele noastre”, a declarat autorul studiului, dr. Markus Wettstein de la Universitatea Humboldt din Germania, într-un comunicat de presă.

Cercetătorii au examinat, de asemenea, modul în care trăsăturile personale precum sexul și sănătatea au influențat variațiile percepției.

  • Ei au observat că, în medie, femeile au perceput că bătrânețea începe cu doi ani mai târziu decât bărbații, această diferență de gen crescând în timp.
  • În plus, persoanele care au raportat niveluri mai ridicate de singurătate, sănătate mai proastă și se simt mai în vârstă au avut tendința de a percepe bătrânețea ca începând mai devreme în comparație cu cei care erau mai puțin singuri, cu o sănătate mai bună și se simțeau mai tineri.

„Nu este clar în ce măsură tendința de amânare a bătrâneții reflectă o tendință către opinii mai pozitive asupra persoanelor în vârstă și a îmbătrânirii sau, mai degrabă, dimpotrivă – poate că apariția bătrâneții este amânată pentru că oamenii consideră că îmbătrânirea este o stare nedorită, „, a spus Wettstein.

Cercetătorii sugerează studii viitoare pentru a explora dacă tendința de întârziere a bătrâneții persistă într-o gamă mai largă de populații la nivel global, inclusiv în țările non-occidentale, și pentru a ști cum o influențează contextele culturale și naționale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel