Din cuprinsul articolului
Când iese România din valul 5? Alexandru Rafila a oferit noi declarații despre contextul actual. Ministrul Sănătății spune că nu mai vede urgența certificatului verde.
„În acest moment nu mai văd urgenţa certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă (…) oricum presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea ei efectivă, care va mai însemna câteva săptămâni, şi eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper ca până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie…”, a afirmat Alexandru Rafila, la Digi24.
El a mai declarat că „protecţia împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică în acest moment faţă de această variantă, faţă de variantele anterioare”, dar că recomandă „cu tărie în continuare vaccinarea”, deoarece proporţia de cazuri grave şi de decese este mult mai mare la nevaccinaţi decât în rândul celor imunizaţi.
Ministrului Sănătăţii este de părere că certificatul verde ar fi fost necesar înainte de valul 4, dar pentru asta era nevoie şi de o decizie asumată politic, care n-a fost luată.
„Certificatul verde nu este victima politicului, este până la urmă o chestiune care nu a fost asumată politic. Despre asta discutăm. Mie lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost încercarea asta de pasare permanentă a responsabilităţii, cine e de vină de această situaţie legată de neadoptarea unei forme a certificatului acesta verde sau a certificatului COVID”, a menţionat Rafila, conform Agerpres.
Alexandru Rafila: Se încearcă o pasare a responsabilităţii care nu este corectă
„Noi ceea ce a ţinut de Ministerul Sănătăţii am făcut. Am făcut informări legate de vaccinarea copiilor, suntem promotorii vaccinării pe orice cale, dar discuţia despre certificatul verde n-aş vrea să o mai reluăm. Ministerul Sănătăţii a realizat un draft al unei legi care ar fi trebuit să fie, într-un fel sau altul, aprobată de către Parlament. Acel proiect de lege s-a blocat, ştiţi bine că şi colegii de la Partidul Naţional Liberal au promovat un astfel de proiect în luna octombrie care, din păcate, era unilateral, se referea doar la personalul medical, deci nu era un proiect pentru sănătatea publică, el avea foarte multe amendamente, fusese respins în Senat.
Noi am făcut tot ceea ce a ţinut de noi astfel încât să aducem partea de legislaţie care ar fi trebuit să fie adoptată în Parlament. Nu a existat această decizie de natură politică. Mie îmi pare rău că lucrul acesta nu este discutat şi chiar asumat, pentru că se încearcă o pasare a responsabilităţii care nu este corectă şi care, până la urmă, trebuie să ne asumăm cu toţii. Eu îmi asum pentru că sunt parlamentar, dar trecerea unei astfel de legi trebuie făcută cu acordul Parlamentului, pentru că punea în discuţie limitarea unor drepturi, iar lucrul acesta trebuie făcut prin lege, nu prin ordonanţă”, a spus, vineri, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.