Din cuprinsul articolului
A stârnit atât de multă groază în Evul Mediu încât i s-a atribuit un sfânt la care se puteau trimite rugăciunile pentru a solicita intervenția divină. Sute de ani mai târziu, hemoroizii rămân una dintre cele mai nedorite afecțiuni: vă face să vă doară spatele sau să vă mâncărimi. Să stai confortabil nu mai este ușor. Sângerarea însoțește uneori mișcările intestinale.
Din fericire, acum există o mulțime de remedii fără prescripție medicală pentru a trata această afecțiune. Dar atunci când acele remedii casnice nu funcționează, tratamentul medical devine extrem de important.
Deci, când ar trebui să vedeți un gastroenterolog? Dr. Sunil Dacha, gastroenterolog la Metodist Houston, este aici pentru a explica momentul potrivit pentru a programa o întâlnire cu doctorul, precum și cum să preveniți și să tratați hemoroizii la domiciliu.
„Hemoroidii sunt vase de sânge normale care sunt prezente în canalul anal și rect”, spune dr. Dacha. „Dar ele se pot înghiți din diverse motive și pot cauza probleme.”
Aceste motive pot include constipație cronică, efort în timpul mișcărilor intestinale și statul prelungit pe toaletă. Toate interferează cu fluxul sanguin, ceea ce îl face să se acumuleze și să mărească vasele. Sarcina, când uterul în mărire apasă pe vene, este o altă cauză. Obezitatea poate predispune oamenii la aceasta. Și riscul crește pe măsură ce îmbătrânești.
Care sunt tipurile de hemoroizi?
Există două tipuri de hemoroizi: hemoroizi interni, care apar în rectul inferior și hemoroizi externi, care se dezvoltă sub pielea din jurul anusului. Hemoroizii externi sunt cei mai incomozi, deoarece pielea de deasupra devine iritată și se erodează. Hemoroizii interni sunt în mare parte lipsiți de simptome, deși pot provoca sângerări.
Hemoroizi externi
Hemoroizii externi se află sub pielea din jurul anusului și apar din cauza venelor umflate. Simptomele pot include durere cronică, o luptă pentru a evacua scaunele, mâncărime sau iritație și sângerare.
Hemoroizii se umplu cu sânge care se poate coagula, cunoscut sub numele de hemoroizi trombozați, și în cele din urmă sunt expuși riscului de a se sparge. Acest tip provoacă de obicei cea mai mare durere și disconfort.
Hemoroizi interni
Hemoroizii interni se află în interiorul rectului, unde nu îi puteți vedea și îi simți rar. Dar încordarea sau iritația la trecerea scaunului poate provoca o proeminență a hemoroizului prin deschiderea anală. În ciuda sângerării, hemoroizii interni tind să dispară de la sine.
Cum poți preveni hemoroizii?
Mănâncă alimente bogate în fibre – fructe, legume și cereale integrale – care înmoaie scaunul, îi mărește volumul și previne tipul de efort care poate provoca hemoroizi. Încercați să consumați cel puțin 25 până la 35 g de alimente bogate în fibre pe zi.
Dacă nu reușiți să țineți pasul cu aportul alimentar, Dr. Dacha recomandă suplimente de fibre fără prescripție medicală, cum ar fi psyllium (Metamucil) sau metilceluloză (Citrucel). El spune, de asemenea, că pacienții pot lua și balsamuri precum docusate de sodiu, care mențin scaunul moale și cresc numărul de mișcări intestinale.
Exercițiul este, de asemenea, o idee bună. Împreună cu o dietă bună, menținerea activă poate ajuta la prevenirea constipației prin reducerea presiunii asupra venelor, care uneori apar în urma statului jos sau în picioare pentru perioade lungi de timp. Îndepărtarea excesului de greutate care poate contribui la apariția hemoroizilor ajută adesea.
Când trebuie să mergi la un gastroenterolog
În S.U.A., se estimează că până la vârsta de 50 de ani, aproximativ jumătate din populație a experimentat unul sau mai multe dintre simptomele clasice ale hemoroizilor. Dar doar aproximativ 4,4% caută tratament pentru afecțiune la un moment dat.
Este bine să începeți cu tratamente fără prescripție medicală, spune dr. Dacha.
„Există destul de multe tratamente fără prescripție medicală care sunt disponibile pentru tratament”, spune dr. Dacha. „Aceștia includ steroizi precum Preparatul H, crema Proctofoam și pachetele de gheață perineale. Apoi există o baie de șezut care poate micșora hemoroizii. Deci, există destul de multe opțiuni fără prescripție medicală disponibile pentru pacienți”.
Dacă niciunul dintre acestea nu funcționează, este timpul să vezi un gastroenterolog. Iată câteva semne revelatoare:
- Sângerare rectală
- Durere constantă
- Schimbarea culorii scaunului
- Creșterea nodulilor anali