Din cuprinsul articolului
Când este Sâmbăta Morților și ce tradiții trebuie respectate. Ce dăm de pomană, cum se scrie corect un pomelnic și când se mai pot da pomelnice pentru citit.
Din bătrâni se spune că în această zi, Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă – cum se mai numește această sărbătoare, este bine să dai de pomană colaci și colivă și să te rogi pentru cei dragi trecuți la cele veșnice.
Pentru sufletele celor adormiți este bine să ne rugăm și să dăm un pomelnic pe care să-l citească preotul în timpul slujbei.
În acest an, în Biserica Ortodoxă, slujba pentru Moșii de toamnă are loc pe 5 noiembrie 2022, conform crestinortodox.ro. Așadar, în această sâmbătă, ne rugăm ca toți cei adormiți întru Domnul să primească harul pe care noi iî dobândim la sărbătoarea Nașterii Domnului.
Ce trebuie să împărțim
Potrivit tradiției ortodoxe, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, prescură și o sticlă de vin. De asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți.
Pentru că este o omenire a celor adormiți, în Ziua Morților sau de Moşii de toamnă, se prepară în primul rând colivă. Pe colivă se așează Sfânta Cruce.
Coliva pentru cei adormiți este la fel cum este tortul pentru cei vii, așa cum sărbătorim noi o aniversare sau un alt eveniment fericit, așa se dă colivă pentru sufletul celor trecuți la cele veșnice.
În funcție de zona geografică, aceasta se prepară diferit și se ornează cu bombonele colorate sau nuci, fructe uscate etc.
Dar pe lângă coliva mare, din platou, la biserică este foarte practic să aducem și mici cantități de colivă, în paharele din plastic, pe care le vom împărți, la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânare.
În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin pentru a fi sfințită.
Nu trebuie uitat nici colacul împletit care se așează și el pe masă pentru sfințire, iar mai apoi se da de pomană.
Pe lângă acestea trebuie să mai avem tamaie, cărbuni și un prosop. Acestea se înmânează preotului la Sfânta Liturgie din Sâmbătă Morților.
În funcție de posibilitățile fiecăruia, în pachetele date de pomană se pot adăuga dulciuri, fructe, legume, prăjituri, suc, pateuri și alte alimente.
De asemenea, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiți: pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită.
Cum se scrie corect un pomelnic
Pomelnicul reprezintă o lista cu numele celor adormiți sau ale persoanelor vii pe care le dorim a fi pomenite în cardul Liturghiei.
La Sfânta Liturghie se pomenesc atât viii, cât şi cei adormiţi. Motiv pentru care se duc două liste de pomelnic, una dedicată viilor, și una morților. Atunci când se oficiază Sfântul Maslu se aduce pomelnic numai cu vii, la fel ca și la slujba Acatistului.
Astfel, la slujbele de parastas, se duce pomelnic doar cu numele persoanelor decedate. Preoții spun că este bine ca un pomelnic să includa un număr cât mai mare de persoane. De la membrii apropiați ai familiei, până la suflete sărmane, însingurate.
Totodată, în pomelnic se trec numai numele de botez, nicidecum numele de familie, poreclele sau prescurtările de alint. Este bine să plătești pomenirea sufletelor sărmane.
De asemenea, este bine să treci în pomelnic cât mai multe persoane pe care nu mai are cine să le pomenească.
La Sfânta Liturghie se pomenesc atât viii, cât şi cei adormiţi şi este bine ca orice creştin să aibă pomelnic şi pentru cei vii şi pentru cei morţi, pentru că sunt situaţii în care sunt aduse pomelnice fie numai pentru cei vii, fie numai pentru cei morţi.
Pentru Taina Sfântului Maslu se aduc numai pomelnice pentru cei vii. La fel şi pentru slujba Acatistului. Pomelnice numai cu numele celor adormiţi se aduc pentru slujba Parastasului.
Cum și unde se dă pomelnicul
Este bine de știut că pomelnicul se dă la uşa altarului, într-o zi de sărbătoare, înainte de Sfânta Liturghie. Și întotdeauna pomelnicul trebuie să fie însoţit de o lumânare aprinsă.
Aceasta din urmă semnifică pe Însuşi Iisus Hristos. De asemenea, pomelnicul să fie însoțit şi de o jertfă financiarăm, acei bani fiind destinaţi bisericii.
Iar dacă vrei ca pomelnicul să fie citit timp de 40 de zile, fie menţionezi acest lucru pe el, fie îi spui preotului, iar el îl va pune în categoria potrivită.
Potrivit tradiției bisericești, lista de nume trecute în pomelnic trebuie să înceapă cu preotul care te-a botezat, cu cel care te-a cununat, urmate de duhovnicul familiei, nașii de botez, nașii de cununie, bunicii, părinții, frații și surorile, socrii, cumnații, persoana care se roagă, soțul sau soția și copiii, finii de cununie, finii de botez, mătușe, unchi, verișori, prieteni, oameni dragi.
Când este bine să scriem pomelnice
În tradiție se spune că e bine să plătești un pomelnic ori de câte ori mergi la biserică, mai ales dacă simți că ceva nu este în regulă cu tine sau cu apropiatii tai.
Ai numai accidente în ultima perioadă, nu reușești să scapi de o afecțiune, visezi coșmaruri în fiecare noapte, găsești lucruri ciudate în în fața ușii sau a porții.
În astfel de cazuri, este recomandat să cauți și o mănăstire unde se citesc niște slujbe speciale, potrivit stirilekanald.ro.
De asemenea, este foarte important dacă ai pe cineva care a murit fără lumânare aprinsă, adică a murit nepregătit – după cum se spune din bătrâni, este bine să scrii un pomelnic doar pentru acea persoană și să o dai la citit la trei mânăstiri diferite.
Și acest pomelnic se dă cu lumânare și se plătește pentru a fi citit timp de 40 de zile.