Prolactina este un hormon produs de glanda pituitară și are un rol esențial în menținerea producției de lapte matern la femeile însărcinate și la cele care alăptează. Testul de prolactină (PRL) este recomandat de medic atunci când există suspiciunea unui prolactinom, dar și când există probleme legate de menstruație sau de infertilitate.
Un nivel scăzut sau ridicat de prolactină în sânge nu înseamnă neapărat o boală, însă medicul trebuie să vadă rezultatul acestei analize de sânge. Ulterior, o poate interpreta alături de altele și stabili dacă este sau nu o problemă sau boală la mijloc.
În timpul celor 9 luni de sarcină, hormonii prolactină, estrogenul și progesteronul stimulează dezvoltarea laptelui matern. După naștere, prolactina contribuie la menținerea laptelui matern.
Testul de prolactină (PRL) măsoară cantitatea de hormon numit prolactina din sânge.
Medicii spun că un nivel ridicat al prolactinei în sânge nu se găsește doar la femeile gravide, ci uneori, chiar și la cele care nu sunt gravide sau la bărbați.
De regulă, medicul îți poate recomanda testul de prolactină atunci când există suspiciuni legate de buna funcționare a glandei pituitare sau a hipotalamuslui. Sau când există probleme legate de fertilitate. Sau dacă o persoană acuză dureri mari de cap, are tulburări vizuale. Și în cazurile de menstruații neregulate se recomandă acest test. Dar, mai ales când există suspiciunea unui prolactinom, medicul va indica acest test din sânge.
De ce apare un nivel scăzut al prolactinei în sânge?
Sunt o mulțime de cauze, și nu este obligatoriu să existe o boală. De exemplu, anumite medicamente pot determina scaderea nivelului de prolactina.
De ce apare un nivel ridicat al prolactinei în sânge?
Nivelurile foarte ridicate de prolactină, cunoscute sub numele de hiperprolactinemie, pot indica o problemă medicală. Datele statistice arată că 10% din populația globului are hiperprolactinemie. Hiperprolactinemia adică creșterea valorilor prolactinei serice, este manifestată cel mai adesea ca amenoree, secreție mamelonară, infertilitate, afecțiuni renale și hipotiroidism. Niveluri ridicate de prolactină pot fi, de asemenea, cauzate de tumorile hipofizare care pot fi tratate chirurgical. De asemenea, anumite medicamente precum anestezicele, anticonvulsivante, opiaceele, antihipertensivele pot duce la creșterea nivelului de prolactină. Și stresul poate determina creșterea nivelului de prolactină.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…