Din cuprinsul articolului
Sarea este esențială pentru sănătatea noastră, atunci când este consumată în cantități adecvate. De fapt, aceasta este responsabilă pentru reținerea apei în organism și previnde deshidratarea, mai ales în sezonul cald. Cu toate acestea, anumite persoane pot beneficia în urma limitării consumului.
Deși sarea este asociată cu dezvoltarea anumitor afecțiuni sau agravarea unor simptome, acest lucru se întâmplă numai în anumite cazuri, când este consumată în exces. Astfel, experții nu recomandă întotdeauna renunțarea la sare, ci consumul în cantități potrivite.
Anumite persoane, într-adevăr, pot avea o dietă lipsită de sare, însă acest lucru se poate stabili numai cu ajutorul medicului, în funcție de afecțiunea manifestată.
Când este indicat să elimini sarea din alimentație și când nu?
Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie în ce condiții sarea trebuie eliminată din alimentație și, de asemenea, când este indicat să o păstrăm.
„Nu eliminați sarea din alimentație, doar excesul de sare!
Doar persoanele care suferă de insuficiență cardiacă trebuie să mănânce fără sare și asta exclusiv sub control medical. Evitarea excesului de sare se recomandă și în caz de hipertensiune, obezitate, diabet, ca măsură adecvată unui stil de viață sănătos. Doar că ce să vezi, slăbitul cu 10% din greutatea corporală, practicarea sportului în mod regulat, eliminarea alcoolului și tutunului scad tensiunea arterială mai eficient decât mâncarea fără sare.
Trebuie știut că numai 30% din populație este sensibilă la sare, pentru restul nu există nicio legătură între hipertensiune și consumul de sare. Ba mai mult, la seniori mâncarea fără sare este contraindicată, ea duce la scăderea apetitului și la denutriție. În caz de caniculă o dietă fără sare crește riscul de deshidratare și hipotensiune, sarea fiind elementul care ține apa în celule/organism.
Pentru a evita excesul de sare trebuie doar să renunțăm la solnița de pe masă.
Sarea este prezentă în mod natural în majoritatea alimentele și există în cantitate mare în toate produsele procesate. Mezelurile, brânzeturile, murăturile, cerealele de mic dejun, conservele, mâncarea semipreparată și produsele de ronțăit sunt pline de sare. Până și pâinea este o sursă de sare.
Sarea înseamnă gust, iar o mâncare nesărată te face să te simți bolnav. Însă ideea ca sarea îmbolnăvește este greșită! Sarea este vitală pentru organism, doar excesul de sare trebuie evitat.
P. S. Pentru legume, cea mai gustoasă formă de sare este brânza/parmezanul sau măslinele”, scrie Mihaela Bilic, pe o rețea de socializare.