Te doare rău o măsea? Nu cedează la antiinflamatoare și calmante? Ei, bine, asta nu înseamnă că trebuie să decizi singură să faci o radiografie dentară. Mergi la medicul stomatolog și află ce problemă ai și mai ales cum o poți rezolva.
Numai medicul poate decide când este necesară o radiografie și când nu. Mihaela Dan, specialist ortodont la Clinica Orto-Implant Expert, a explicat în exclusivitate pentru Doctorul Zilei de ce este importantă această investigație.
Iată când e recomandată și ce informații necesare diagnosticării și tratamentului oferă o radiografie dentară:
În caz de carii dentare
Radiografia ajută de exemplu în cazul cariilor dentare. Atunci când caria nu poate fi identificată prin modificarea de culoare a smalțului. Sau cele aflate pe rădăcină, aflate subgingival. Și acestea pot fi vizualizate mai clar pe radiografie, în felul acesta fiind tratate la timp.
Tratament de canal
Dacă durerea provine de la un dinte care are deja tratament de canal, trebuie verificat dacă există o infecție la vârful rădăcinii. Sau dacă obturația de canal este corect făcuta. Dacă dintele are o pulpită (infecția nervului) sau parodontită apicală (infecția osului de la vârful rădăcinii) și este necesară scoaterea nervului. Și trebuie curățat și canalul de bacterii, radiografia va ajuta. Cu ajutorul ei se află care este lungimea și forma rădăcinilor, pentru a putea face un tratament de canal corect. De asemenea, cu ajutorul radiografiei medicul poate decide dacă o posibilă infecție poate fi tratată numai medicamentos. Sau dacă este necesară și o intervenție chirurgicală, așa cum este rezecție apicală.
Lucrări dentare
În cazul lucrărilor deja existente, radiografia arată dacă tratamentul de canal este corect. Sau dacă nu au apărut carii la zona de trecere de la nivelul lucrării la dinte. Sau arată dacă dinții nu au parodontoză care afectează stabilitatea și durata de viață a lucrării. Atunci când trebuie să facem o lucrare nouă trebuie ca medicul să știe care dintre dinți pot fi folosiți pentru realizarea lor. Nu în ultimul rând medicul o să vadă și starea osului și a rădăcinilor și dacă dintele poate fi păstrat.
Fracturi dentare
Când durerea apare în urma unui accident care a dus la fracturarea unui dinte, radiografia arată cât de aproape de nerv este fractura. Mai exact, cât țesut dur – smalț sau dentină – a mai rămas. Sau dacă s-a produs și o fractură osoasă, dacă accidentul a afectat și dinții vecini, aparent intacți și s-a extins și la rădăcina acestora.
Așadar, radiografia medicului o mulțime de informații utile, fără de care diagnosticul și tratamentul corect nu pot fi realizate. În plus, aceasta investigație este și un reper pentru viitor, o evaluarea a dinților în timp.
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…