Din cuprinsul articolului
Pe 15 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește una dintre cele mai importante sărbători dedicate Fecioarei Maria: Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Sfântă Maria Mare. Această sărbătoare cu cruce roșie celebrează nu doar moartea și îngroparea Maicii Domnului, ci și înălțarea ei cu trupul la ceruri.
Postul Adormirii Maicii Domnului sau Postul Sfintei Marii este o perioadă de două săptămâni dedicată credincioșilor ortodocși și greco-catolici, care se desfășoară între 1 și 15 august. În tradiția populară, postul Adormirii Maicii Domnului este denumit adesea postul Sfintei Marii sau Sântamariei.
Când este dezlegare la pește?
În această perioadă, există doar o singură zi în care este permis consumul de pește, și anume, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, care se celebrează pe 6 august.
În afară de această zi cu dezlegare la pește, există și alte cinci zile în care credincioșii au permisiunea de a consuma ulei și vin. Aceste zile sunt:
- 1 august: Scoaterea Sfintei Cruci – dezlegare la ulei și vin
- 3 august: Sfinții Isachie, Dalmat și Faust – dezlegare la ulei și vin
- 4 august: Sfinții șapte tineri din Efes – dezlegare la ulei și vin
- 10 august: Sfântul Lavrentie – dezlegare la ulei și vin
- 11 august: Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului – dezlegare la ulei și vin
În restul zilelor din perioada postului, alimentația este restricționată, iar credincioșii sunt încurajați să practice abstinența de la consumul de carne și produse de origine animală, precum și de la alte forme de distracție și excese.
Citeşte continuarea AICI