Când e urinarea deasă semnul unui accident vascular cerebral

Urinarea frecventă, însoţită de febră, durere, vomă, senzaţii de sete, oboseală sau disconfort la nivelul abdomenului, reprezintă un semn de infecţie a tractului urinar sau a altor organe.

Alte posibile cauze ale urinării frecvente includ diabetul, sarcina, problemele cu prostata, cistita sau atacul cerebral. Indiferent care sunt motivele ce vă fac să mergeţi des la toaletă, apelaţi la un medic specialist pentru tratament.

„Nu lăsaţi problemele să trea că neobservate gândindu-vă că puteţi trata o simplă cistită cu «leacuri». Aşteptând să treacă de la sine, simptomele se vor agrava şi boala va avansa, tratamentul va deveni mai complicat, iar rezultatele bune vor apărea mai greu”, avertizează Aurelia Constantin, medic internist.

Patru-cinci urinări pe zi

În mod normal, urinăm de aproximativ patru-cinci ori pe zi, şi uneori acest lucru se întâmplă şi noaptea. În cazul în care urinarea este mai frecventă, mergeţi la doctor pentru un control. „Cel mai bine e să vă prezentaţi întâi la medicul de familie, care vă poate orienta corect în funcţie de simptomatologie. În orice caz, este nevoie de un sumar de urină, o analiză de sânge cuprinzând testele uzuale, poate chiar şi o urocultură (analiza probelor de urină, constând în cultivarea şi identificarea agenţilor patogeni care produc infecţii ale tractului urinar – n.r.)”, spune Aurelia Constantin.

Diabet

În cazul diabetului, urinarea frecventă este un simptom timpuriu atât pentru tipul 1, dar şi pentru tipul 2, pentru că organismul încearcă să scape, prin urinare, de glucoza neutilizată.

„Urinarea frecventă în cazul persoanelor cu diabet nu este cauzată de faptul că este excitată neadecvat vezica urinară, ci fiindcă ea se umple mai repede”, spune Dan Pereţianu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor.

Astfel, persoanele care au dia bet beau mai multă apă pentru că au insulina scăzută, iar organismul nu reuşeşte să asimilizeze lichidele şi le elimină.

Prostata afectează uretra

O prostată extinsă poate exercita presiune asupra uretrei (tubul care transportă urina pentru a fi scoasă din organism) şi astfel poate bloca fluxul urinei.

Acest lucru face ca peretele vezicii să devină iritabil, începe să se contracte chiar şi atunci când conţine cantităţi mici de lichid, cauzând urinare frecventă. În acest caz, specialiştii susţin că există două categorii de tratamente.

„Primul tip de tratament se face cu medicamente alfablocante, care acţionează asupra vezicii urinare pentru a-i scădea activitatea (se umple mai mult până să devină sensibilă). Cel de-al doilea tip de tratament pre supune folosirea unor medicamente care blo chează transformarea testosteronului nativ în activ, ceea ce face ca vezica să nu mai fie excitată neadecvat”, explică Dan Pereţianu.

Cancer de prostată

Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer la barbaţi. Mărirea prostatei în volum şi urinările frecvente pot fi posibile semne. „De aceea, după vârsta de 50 de ani, este obligatorie efectuarea antigenului PSA, uroculturii şi ecografiei abdominale”, a precizat Cristian Surcel.

„Cistita = inflamaţia vezicii urinare”

Cistita este o boală caracterizată de durere înregistrată la nivelul vezicii şi în regiunea pelviană, care se manifestă deseori cu simptome care includ necesitatea unei urinări frecvente.

Această afecţiune este mai des întâlnită la femeile aflate la menopauză.

„Cistita este inflamaţia vezicii urinare, care se datorează incapacităţii mucoasei tractului urinar de a lupta împotriva germenilor din intestin. Cistita se manifestă prin tenesme vezicale (senzaţia de a urina tot timpul, cu durere – n.r.)”, avertizea ză medicul specialist Dan Pereţianu.

Examenul medical cuprinde următoarele analize:

  • Citometria: măsoară presiunea intraveziculară în funcţie de conţinutul şi de puterea de contracţie a muşchiului vezical. Examinarea se face cu ajutorul cistoscopului, format dintr-un tub metalic prevăzut la unul dintre capete cu bec electric, iar la celălalt cu un dispozitiv optic.
  • Sumarul de urină este o examinare microscopică a urinei prin care se determină componentele acesteia.

Pielonefrita

Este o complicaţie a cistitei. Pe lângă urinările frecvente, apar frisoane, febră şi dureri lombare sau abdominale. „Când infecţia urinară ţine 3-5 zile este vorba despre o cistită. Dacă se prelungeşte până la două săptămâni, este o pielonefrită”, menţionează medicul Cristian Surcel.

Ambele se tratează cu antibiotice „ţintite”, pentru care trebuie să faceţi urocultura cu antibiogramă. „Apar foarte mari probleme în cazul infecţiilor care se repetă de două-trei ori într-un an. Pentru astfel de paciente sunt esenţiale antibioticele ţintite”, subliniază medicul.

Vezica hiperactivă

Această afecţiune se asociază şi cu senzaţia de imperiozitate micţională (urgenţa de a merge la toaletă). Din cauza unor contracţii involuntare şi inadecvate ale musculaturii vezicii urinare, apare urgenţa de a merge la toaletă.

„Urinările frecvente cauzate de vezica hiperactivă pot avea loc atât ziua, cât şi noaptea. Cele nocturne sunt mai supărătoare, deoarece afectează mult calitatea vieţii. Somnul este neodhinitor şi activităţile de peste zi nu mai pot fi duse la bun sfârşit”, spune medicul Cristian Surcel. Urinările dese cauzate de vezica hiperactivă pot fi tratate cu pastile ce inhibă contracţiile musculaturii vezicii urinare.

 

Recent Posts

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

31 de secunde ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

30 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

o oră ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

o oră ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Citeste si: