Sari la conținut

Când devin urinările nocturne un semnal de alarmă? Ce trebuie să știi

urinare frecventa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
urinare nocturna

Când devin urinările nocturne un semnal de alarmă? Uneori, urinările nocturne sunt necesități fiziologice firești, mai ales în situația unui consum mai mare de lichide spre finalul zilei. Însă unele  persoane, oricât s-ar strădui să-și adapteze aportul de lichide de-a lungul unei zile, ajung să meargă noaptea la toaletă de mai multe ori.

Potrivit medicilor, cei care se confruntă cu urinare nocturnă (nicturia) pot avea și alte manifestări la nivelul aparatului urinar. De exemplu, incontinența urinară, un volum crescut de urină (poliuria), durerile la urinare (disuria) sau urinare frecventă (polakiuria).

Ce este nicturia?

urinare frecventa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Nicturia este un simptom care se poate regăsi în multe boli ale aparatului urinar. Printre cele mai întâlnite afecțiuni se numără infecția urinară (cistita acută, cistita cronică) și adenomul de prostată. Însă nicturia poate apărea și în vezica urinară hiperactivă, vezica neurogenă, cancerul de vezică urinară, cancerul de prostată sau diabetul insipid.

Într-un context nepatologic, femeia însărcinată se poate confrunta cu urinare noaptea, mai frecvent în trimestrul al treilea de sarcină, când uterul gravidei apăsă pe vezica urinară și capacitatea acesteia scade, deci și volumul urinar va fi mai mic iar urinările mai dese, inclusiv noaptea. În plus, întoarcerea venoasă este mai dificilă iar lichidul acumulat sub formă de edeme periferice drenează mai bine pe timpul nopții, când corpul stă întins și fluxul de sânge la nivel renal este mai bun.

Mecanism de apariție a urinărilor nocturne

Același mecanism de apariție a urinărilor nocturne prin drenajul mai bun din timpul nopții apare și în situația unei insuficiențe venoase cronice, cu varice la nivelul membrelor inferioare, sau în insuficiența cardiacă. În afecțiunile aparatului cardiovascular, când uneori este necesară utilizarea de diuretice, acestea trebuie să fie administrate în prima parte a zilei, altfel vor determina numeroase urinări nocturne.

Atunci când urinarea în timpul nopții devine frecventă, trebuie efectuat un consult urologic, spun medicii, potrivit stiripesurse.ro.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel