Când devin un motiv de îngrijorare alunițele, în cazul copiilor

Alunițele sunt asociate frecvent cu temutul cancer de piele, astfel ca multi parinti se ingrijoreaza atunci cand cele de pe corpul celui mic prezinta modificari de dimensiune sau altele noi isi fac aparitia.

Domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog, spune insa ca alunițele la copii prezinta riscuri doar in cazuri foarte rare, fiind un lucru natural ca anumite modificari sa fie observate pe masura ce copilul se dezvolta.

In general, alunițele trec printr-un ciclu de schimbare treptata pe durata a aproximativ 50 de ani.

“In mod obisnuit, in momentul aparitiei ele sunt plate si asemanatoare cu pistruii, dupa care se largesc in timp, devin mai intunecate in timpul adolescentei, in timpul sarcinii si la expunerea la soare. Unele dintre ele dezvolta fire de par, iar altele devin mai inaltate si mai deschise la culoare”, explica specialistul dermatolog.

Tipuri de alunițe la copii

Alunițele la copii pot fi prezente inca de la nastere, in cazul acesta fiind numite nevi congenitali. Foarte frecvent ele se dezvolta in primele luni de viata, atunci cand celule pigmentare sau melanocitele migreaza in suprafata in cazul nevilor congenitali aparuti dupa nastere sau in primii ani in cazul alunitelor dobandite.

Exista alunite si mostenite genetic, numite nevi melanocitari congenitali. Ele pot varia ca marimi de la cativa milimetrii pana la zeci de centimetri.

Aparitia alunitelor este greu de evitat la cei mici deoarece majoritatea sunt determinate genetic. Nu este neobisnuit nici ca alunitele sa apara si mai tarziu, in copilarie si adolescenta. Mai tarziu in viata ele pot fi dobandite ca urmare a alterarii melanocitelor normale produsa de razele ultraviolete, dar in acelasi timp si pielea deschisa la culoare si istoricul familial de alunite predispun la dezvoltarea lor”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau.

Alunitele la copii – posibile riscuri

Medicii specialisti spun ca alunitele la copii sunt foarte rar periculoase.

“Cazurile de melanom dezvoltat din alunite pre existente la varsta frageda sunt exceptionale. Este normal ca alunitele sa isi mareasca diametrul odata cu cresterea in varsta pana la pragul de 16-18 ani. Cu toate acestea, modificarile de forma, culoare, aparitia neregularitatilor de suprafata ar trebuie evaluate de medicul dermatolog clinic si prin dermatoscopie”, spune specialistul dermatolog.

Cum protejam si cum monitorizam alunitele

Pielea bebelusilor este foarte permeabila, astfel ca este recomandata evitarea cremelor de fotoprotectie chimice inainte de 6 luni. Pana la aceasta varsta cei mici pot fi protejati de razele solare prin metode fizice, cum ar fi palarii cu boruri largi, imbracaminte adecvata, evitarea expunerii la soare intre orele 11-16 si folosirea de umbrele atunci cand petrecem mai mult timp afara in lunile de vara.

“O monitorizare digitala a alunitelor poate fi inceputa la orice varsta, mai ales in cazul copiilor cu multe alunite. Metodele complet automatizate sunt mai putin fiabile din cauza ca de multe ori alunitele isi pot mari diametrul de la un control la altul. Medicul dermatolog poate distinge, insa, cu usurinta modificarile normale de cele suspecte”, spune domnul doctor Laurentiu Vladau.

Pentru siguranta celui mic, este recomandata o vizita anuala la medicul dermatolog in cazul in care acesta are mai mult de 25 de alunite sau prezinta istoric familial de melanom sau alt tip de cancer. Pot fi necesare vizite mai frecvente, daca exista mai mult de 50 de alunite, un istoric de alunite anormale sau un sindrom genetic sau imunologic.

In ceea ce priveste alte tipuri de cancer de piele, atat carcinomul bazocelular (BCC), cat si carcinoamele cu celule scuamoase sunt foarte rare la copii si apar in mod obisnuit numai la pacientii cu sindroame genetice. Protocolul de prevenire este acelasi – controale regulate ale pielii si protectia solara tot timpul anului.

Recent Posts

Câștiguri fabuloase în decembrie pentru trei zodii norocoase

Luna decembrie aduce vești excelente pentru trei zodii norocoase care vor experimenta câștiguri financiare spectaculoase.…

2 ore ago

Horoscop Urania. Zodiile care vor avea probleme de sănătate în perioada 16-22 noiembrie

Horoscop Urania 16-22 noiembrie 2024. Astrologul Urania dezvăluie care sunt zodiile ce vor întâmpina posibile…

2 ore ago

Șapte cauze nebănuite pentru care ai probleme de memorie

Problemele de memorie nu trebuie ignorate, mai ales când apar frecvent și afectează calitatea vieții.…

3 ore ago

Ce spune vârsta primei menstruații despre o femeie

Vârsta la care o femeie experimentează prima menstruație, cunoscută sub numele de menarhă, poate oferi…

3 ore ago

Acești pensionari vor primi 1.800 lei în plus la pensie în decembrie

Un număr impresionant de 400.000 de pensionari vor primi o sumă de 1.800 lei în…

4 ore ago

Spune adio durerilor articulare de iarnă! Sfaturi pentru alinarea durerilor în sezonul rece

Spune adio durerilor articulare de iarnă! Pe măsură ce temperatura scade, mulți oameni experimentează dureri…

4 ore ago

Citeste si: