Sari la conținut

Când devin periculoase chisturile ovariene. Cele mai eficiente tratamente naturale

Chist ovarian
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale chistului ovarian

Din cuprinsul articolului

Multe femei prezintă chisturi ovariene de-a lungul vieţii, majoritatea nefiind periculoase şi neavând simptome evidente.

Potrivit statisticilor, chisturile ovariene apar la 30% din femeile cu menstruaţii regulate, la 50% din femeile cu tulburări menstruale şi la 60% în cazul femeilor aflate în perioada de postmenopauză. Majoritatea chisturilor ovariene (80-85%) sunt benigne, iar 2/3 dintre acestea apar în perioada reproductivă a femeii.

Ecografia transabdominală este esenţială pentru un diagnostic de certitudine privind tipul de chist ovarian, care, în majoritatea cazurilor este funcţional. În mod normal, în fiecare lună se selectează un folicul care devine dominat şi la un moment dat eliberează un ovocit – proces numit ovulaţie.

Astfel, există două tipuri de chisturi funcţionale: chistul follicular, apare atunci când foliculul nu eliberează ovocitul – nu se sparge şi continuă să crească, şi chistul de corp luteal, care se formează după eliberarea ovocitului din folicul şi are rolul de a secreta estrogeni şi progesteron pentru menţinerea sarcinii în primele săptămâni, după care se resoarbe.

În prezent, cancerul ovarian este a şaptea cauză de cancer la nivel mondial şi are o rată de supravieţuire la 5 ani doar de 45%, motiv pentru care depistarea cât mai precoce este foarte importantă.

În acest context, trebuie făcută de urgenţă o programare la un consult medical de specialitate dacă există o serie de simptome, precum: disconfort pelvin, diaree sau constipaţie, balonare, crampe abdominale, pierderea apetitului şi pierdere în greutate, stare de oboseală generală, menstruaţii neregulate sau dureri la contactul sexual.

Simptome alarmante

Chisturile ovariene de dimensiuni mari pot determina apariţia unor simptome distinctive:

  • Durere pelvină – durere ascuţită pe o parte a abdomenului inferior
  • Balonare
  • Durere la contactul sexual
  • Dureri menstruale
  • Sângerări intermenstruale

Tratamente naturiste

Pe lângă o dietă echilibrată şi un aport sănătos de suplimentele de vitamine şi minerale (cele mai utile fiind vitaminele din grupul E şi B, care normalizează nivelul hormonilor feminini), este utilă şi terapia cu ajutorul plantelor medicinale pentru chisturile ovariene, remediile putând fi găsite în magazinele de produse naturiste, sub forma de ceaiuri, capsule şi tincture, conform recomandărilor medicului curant:

Agnus castus (stimulează secreţia hormonului luteinizant, care are un rol important în producţia progesteronului de către ovare, şi reduce secreţia hormonului stimulant follicular);

– Armurariu (este bun pentru detoxifiere şi pentru echilibrul hormonal);

–  Coada şoricelului (ameliorează congestia pelviană şi normalizează ciclul menstrual);

 Polenul (vitaminizează organismul, fiind utilizat inclusive în păstrarea sănătăţii reproductive a femeii prin protejarea ovarelor împotriva formării chisturilor);

 Păpădia (are acţiune puternic diuretică şi de curăţare a ficatului de toxine, dar şi de eliminarea excesului de hormoni);

Muguri de plop şi de zmeur (reglează activitatea endocrină şi stimulează imunitatea organismului).

Traista ciobanului (poate fi administrată sub formă de infuzie în diverse afecţiuni în care în tabloul simptomatic apare sângerarea: menstruaţii abundente sau hemoragii uterine).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel