Din cuprinsul articolului
Medic de familie de profesie, dr. Valeria Herdea, noul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), îi îndeamnă pe români să meargă la medicul de familie pentru un consult medical preventiv.
Valeria Herdea, președintele CNAS, a explicat de ce este important consultul profilactic la medicul de familie. „Dacă vom începe să fim proactivi şi atenţi cu sănătatea noastră, probabil că în anii următori vom observa rezultate pe care nu le speram şi am să vă spun de ce.
Foarte pe scurt, există în fiecare etapă de viaţă câteva intervenţii preventive, la care avem acces şi care sunt deja legiferate, introduse în contractul-cadru. Trebuie doar să fie aplicate de ambele părţi, adică şi de pacienţi.
Du-te la medicul tău de familie în luna de naştere pentru un consult profilactic! Un consult profilactic înseamnă că mergi şi fără să ai neapărat semne de boală. Nu trebuie neapărat să fii răcit, bolnav sau să ai o erupţie sau alergii, ca să mergi la medicul tău de familie. Mergi, pentru că medicul tău de familie este cel care te cunoaşte!”, a afirmat Valeria Herdea, potrivit Agerpres.
Preşedintele CNAS a evidenţiat importanţa conştientizării populaţiei despre ceea ce înseamnă riscul de boală. „Educaţia copiilor noştri, în aşa fel încât să meargă proactiv la medic, este un alt pas pe care îl putem face, pentru a preîntâmpina sarcini la minore, pentru a preîntâmpina sarcini problematice.
O femeie gravidă are nevoie de protecţie socială, are nevoie să poată anunţa la locul ei de muncă la timp, are nevoie să ştie şi să fie urmărită lunar de medicul ei de familie. Relaţia cu ginecologul, obstetricianul care o urmăreşte este, la fel, esenţială”, a adăugat Valeria Herdea.
Pentru persoanele asimptomatice de peste 40 de ani există o serie de analize medicale gratuite pentru depistarea din timp a unor afecţiuni medicale. Astfel, se pot deconta până la trei consultații/an ce pot fi acordate într-un interval de maxim șase luni consecutive pentru:
În cadrul consultaţiilor preventive, asiguraţii asimptomatici, cu factori de risc modificabili, beneficiază anual de analize de laborator, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie. Acest lucru se întâmplă doar dacă, în anul în care se acordă consultaţii preventive de evaluare a riscului individual, nu au efectuat aceste investigaţii.
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…
În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…
Un studiu realizat de un grup de cercetători chinezi sugerează că utilizarea reţelelor sociale ar…