Sari la conținut

Cancerul testicular: 3 simptome pe care bărbații le ignoră până e prea târziu

barbat
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Legumă pentru bărbati

Cancer testicular, simptome. Deși cancerul testicular este cel mai frecvent tip de cancer la bărbații între 15 si 35 de ani, mulți bărbați nu merg la medic atunci când au simptome pentru că sunt prea jenați. Însă dacă este depistat într-un stadiu precoce, acest tip de cancer se vindecă.

3 Simptomele comune ale cancerului testicular 

1. o tumefiere sau/și o formațiune tumorală în unul sau ambele testicule (durerea testiculară sau scrotală pot lipsi).

2.  senzația de greutate în scrot.

3.  senzația de jenă dureroasa în abdomenul inferior, în zona inghinală sau în partea inferioară a spatelui.

Cancerul testicular este considerat una dintre cele mai curabile forme de cancer. Însă, dacă nu este detectat și tratat, poate cauza metastaze în alte zone ale organismului. Un diagnostic precoce urmat de tratamentul corespunzător pot crește simțitor șansele de viață: rata de supraviețuire este de peste 90% în stadiul I (localizat la organ).

Simptome ale cancerulul testicular în stadiul tardiv

– durere difuză la nivelul spatelui și abdomenului.

astenie, transpirații fără motivație, febrilitate sau o stare generală de rău.

– dispnee (lipsa de aer), tuse sau durere toracică.

cefalee (durere de cap), confuzie.

Istoricul familial de cancer testicular reprezintă un factor risc important al acestui tip de cancer, atenționează medicul urolog Roberto Lazăr. „Dacă un bărbat are un frate cu cancer testicular, acesta are risc de a dezvolta acest cancer de 8-10 ori. Dacă are tatăl sau un fiu cu cancer testicular atunci riscul este de 4 până la 6 ori”, exemplifică specialistul.

Autoexaminarea testiculelor, vitală pentru depistarea timpurie a cancerului

Cel mai bun moment pentru o examinare a testiculelor este cel de dupa dus sau baie, atunci cand musculatura este relaxata iar testiculele coborate.
Stai in fata oglinzii, ridica penisul (sau tine-l intr-o parte) in asa fel incat sa iti poti examina vizual, fara probleme, testiculele. Trebuie sa urmaresti orice fel de schimbare aparuta in forma sau dimensiunea testiculelor. Situatiile care reprezinta un semnal de alarma sunt :

  • aparitia unei diferente anormale in ceea ce priveste dimensiunea testiculelor
  • coborarea anormala a unui testicul
  • orice fel de umflatura ce ar putea exista pe scrot sau sub pielea scrotului.

De la baza penisului, zona superioara a scrotului, pipaie sub piele, vasele deferent si vasele de sange din aceasta zona. Cauta sa descoperi daca au aparut schimbari de la ultima palpare. Coboara si pipaie epididimul care este chiar deasupra testiculului. Apuca apoi testiculul intre degetul mare si celelalte degete si roteste testiculul, usor, intre degete, a sa cum ai face-o su o bila. S-ar putea sa ai, la inceput, o stare de usor disconfort, dar te vei obisnui repede si atarea neplacuta va dispare. Nu-l strange prea tare … apoi fa acelasi lucru si pentru testiculul stang.

Un testicul normal trebuie sa aiba o forma ovala, regulata, sa fie neted si ferm la pipaire. Situatiile care reprezinta un semnal de alarma sunt : aparitia unei umflaturi pe testicul, aparitia unei umflaturi in zona epididimului, aparitia unor umflaturi in zona vasului deferent, umflarea venelor sanguine din aceasta zona, aparitia unei „pungi” cu lichid in scrot.
De asemenea trebuie sa se urmareasca si alte simptome cum ar fi : senzatie de durere in zona testiculelor, orice inflamatie a zonei, durere sau arsura la urinare, sange in urina, sange in sperma, in general aparitia unei stari de disconfort.

Nu toate cazurile in care apar schimbari in ceea ce priveste starea testiculelor si a zonei reprezinta o afectiune maligna, un cancer. Sunt si alte afectiuni, benigne, care pot aduce schimbari ce sunt descoperite in momentul palparii testiculelor : varicocel, hidrocel, torsiunea unui testicul. Dar chiar daca nu este vorba despre cancer, aceste afectiuni benigne sunt periculoase fiindca pot duce la instalarea infertilitatii.

Analizele care depistează cancerul testicular: analize de sânge obișnuite, Alfa feto-proteina, Beta HCG, LDH, ecografia testiculară, examen CT abdomen+pelvis, tomografie toracică.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel