Din cuprinsul articolului
Cancerul poate fi controlat prin post? Acesta este zvonul care circulă pe social media. Argumentele susținătorilor acestei metode sunt diferite. Există complet contrare științei și tuturor bunului simț. Cu toate acestea, există destul de multe argumente științifice, confirmate de cercetări.
De exemplu, se știe că episoadele de scurtă durată de foame, când o persoană nu mănâncă deloc sau consumă foarte puține calorii pentru o perioadă scurtă de timp, de la 12 ore la 3 zile, ajută la reducerea inflamației din organism și la reducerea rezistenței la insulină.
Cu toate acestea, există multe semne de întrebare care fac din post o metodă foarte dubioasă de combatere a cancerului și adesea chiar periculoasă și contribuie la creșterea unei tumori maligne.
Corpul însuși suferă primul
În cancer, tulburările metabolice apar în organism datorită faptului că celulele imune produc unele substanțe biologic active. În fiecare zi, un pacient cu cancer are nevoie de cel puțin 1 gram de proteine și 20-30 kcal de energie. Dacă energia nu provine din alimente, organismul va extrage proteina necesară din mușchi și apoi din organele interne. Țesutul adipos nu va fi afectat. În timp, această situație va duce la epuizare.
Dar celulele canceroase? Dacă din cauza foametei mușchii și organele interne sunt epuizate, poate la fel se întâmplă și cu o tumoare malignă?
Potrivit specialiștilor, celulele normale au nevoie în mod constant de diferiți nutrienți, multe dintre ele pot să nu fie necesare pentru celulele canceroase. Tumora continuă să se simtă grozav, crește și „jefuiește” întregul corp.
Tehnici de „post împotriva cancerului”
Există diverse tehnici de „post împotriva cancerului” – și niciunul dintre autorii lor nu este un specialist recunoscut în domeniul oncologiei. Unele sisteme vă cer să renunțați complet la alimente, în timp ce altele vă cer să excludeți anumite alimente. Există metode care implică clisme de curățare regulate și alte ritualuri neștiințifice.
Există dovezi că aceste sisteme populare cu adevărat, dacă nu elimină complet cancerul, măcar ajută la tratament, îmbunătățesc starea pacientului?
Din păcate, nu există dovezi sigure.
Cert este că beneficiile postului pe termen lung sau scurt în cancer nu au fost dovedite. Dar răul este dovedit și bine studiat. Deci, refuzând mâncarea, bolnavul de cancer face un experiment cu el însuși, care se poate termina fata.