Sari la conținut

Simptomele timpurii ale bolii care ucide un român la fiecare 16 minute

La fiecare 16 minute, un român moare de cancer pulmonar, aproximativ 10.000 de cazuri noi fiind înregistrate în fiecare an.

Mai mult, mulți dintre românii suferinzi de cancer la plămâni află de existența bolii în stadiul 4, foarte avansat, când șansele de supraviețuire sunt minime.

Cauza principală a cancerului pulmonar este reprezentată, la peste 90% din pacienţi, de fumat. Statisticile arată că, în rândul bărbaţilor fumători, riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 17%, în timp ce în rândul femeilor fumătoare este de 12%. Persoanele care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât un nefumător.

Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificilă, deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei răceli persistente sau cu tusea cauzată de fumat. În majoritatea cazurilor, afecţiunea este diagnosticată când deja se înregistrează metastaze. Medicii recomandă să vă prezentaţi imediat la medic dacă aveţi în mod repetat următoarele simptome:

1.O tuse persistenta…

  • De obicei o tuse dureaza intre 1-2 saptamani. O tuse persistenta care nu vrea sa fie tratata poate fi unul din semnele cancerului pulmonar ,mai ales in cazul in care tusea se inrautateste.

    2.Modificari in sunetul tusei…
    Daca tusiti tot mai des sau tusea se aprofundeaza si se aude un sunet ragusit, atunci este cazul sa mergeti la medicul dumneavoastra.  Daca intervin modificari in simptomele de tuse, precum tuse cu raguseala, tuse cu sange sau cu sputum abundent, este cazul, din nou, sa mergi la medic pentru un consult.

    3.Dificultati de respiratie
    In cazul in care cancerul pulmonar incepe sa blocheze sau sa ingusteze caile respiratorii,sau o tumoare incepe sa se construiasca in piept atunci ve-ti intampina dificultati de respiratie.Daca mergeti taraganat in timp ce transportati ceva sau intampinati probleme la mersul pe jos pe distante scurte faceti o programare la doctor.

    4.Durerile de piept, de spate si de umeri
    Cancerul pulmonar poate duce la dureri in piept,umeri sau spate.Daca durerea este ascutita si persista,asigurati-va ca medicul dumneavoastra afla acest lucru. Durerea toracica poate fi un indiciu al multor problem de sanatate,inclusiv cancerul pulmonar.

    5.Respiratie zgomotoasa/suieratoare (stridor)

    Daca remarci zgomote neobisnuite in piept sau in laringe la respiratie, mergi neaparat la medic. Nu trebuie sa intri in panica, respiratia zgomotoasa este, de regula, un simptom al inflamatiei sau al obstructiei partiale a cailor respiratorii, afectiuni usor tratabile. Un semnal de alarma il reprezinta intensificarea si recurenta acestor simptome. Este bine sa consulti un specialist ca sa prinzi problemele din timp.

    6.Voce ragusita
    Daca observati o schimbare a vocii, un ton mai profund sau mai ragusit faceti o programare la medic. Raguseala poate fi cauzata de o raceala, dar daca acest simptom persista,ea poate fi legata de cancerul pulmonar.

    7.Slabirea brusca
    Cancerul pulmonar provoaca, de regula, pierderi in greutate substantiale si bruste. Acest lucru se datoreaza celulelor canceroase care priveaza organismul de energia obtinuta din alimentatie.

    8.Dureri de oase
    Cancerul pulmonar nu poate prezenta mai multe simptome pana cand nu s-a raspandit.Cancerul care s-a extins la oase poate provoca dureri in spate sau in alte zone ale corpului. De asemenea se pot inrautati in timpul noptii. Daca va confruntati cu ceva mai mult decat dureri minore este momentul sa va consulte un profesionist.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel