Din cuprinsul articolului
Cancerul pulmonar în România. Peste 11.700 de cazuri noi şi peste 10.500 de decese provocate de acest tip de cancer au fost raportate doar în anul 2022.
Aceste cifre sunt apropiate pentru că diagnosticul se face în stadii tardive, când nu se mai poate interveni, întotdeauna, eficient.
Specialiştii din domeniul oncologic spun ce s-ar putea face pentru a se descoperi cancerul pulmonar în stadii incipiente şi astfel să crească şansele de supravieţuire.
Screening pulmonar și importanța diagnosticului precoce
Cel mai important factor de risc este fumatul, indiferent de forma aleasă. Deci, renunțarea la fumat ar fi prima măsură pe care ar putea s-o ia oricare dintre noi.
„În plus, este nevoie de un program de screening pentru depistarea în fază incipientă a cancerului pulmonar la care lucrează specialiștii”, explică directorul medical al Institutului Oncologic București, doctor Daniela Zob.
„Ce trebuie să facă pacienții în momentul în care va porni programul de screening, pentru că va porni program de screening la nivel național, să se adreseze acestui program, să nu le fie teamă de descoperirea unui diagnostic. Pentru că dacă îl descoperim în stadiul incipient este mult mai bine.
Dacă este acolo, oricum îl vom descoperi mai devreme sau mai târziu și cu cât îl descoperă mai devreme, cu atât este mai bine pentru el.
Odată cu programul național de screening pentru cancerul pulmonar vor fi realizate criterii în baza cărora se va deconta, pentru că screening înseamnă evaluarea întregii populații care este complet asimptomatică. Se realizează o tomografie low dose, este un CT cu doză mică, îi radiază foarte puțin și care poate diagnostica stadii incipiente”, a mai spus Daniela Zob, conform RRA.
Doctorul a mai adăugat că noile tratamente oferă creșterea supraviețuirii în toate stadiile.