Categories: Ştiri sănătate

Cancerul, provocat în cele mai multe cazuri de alimentație. Oncolog: „Nitrații se transformă în nitriți, devenind cancerigeni”. Cum reduci riscul de a te îmbolnăvi?

Un specialist explică modul prin care dezvoltarea cancerului depinde în mare parte de factorii externi. Alimentația, stilul de viață, obiceiurile și locul în care trăim ne pot crește riscul de a ne îmbolnăvi de cancer cu până la 90%. Factorii genetici cauzează cancerul în proporție de numai 10%. De aceea, medicul a tras un semnal de alarmă în privința factorilor externi. Ce alimente cauzează cancerul și ce trebuie elimini complet din alimentația ta, dacă vrei să reduci riscul de a te îmbolnăvi?

Cancerul, spun specialiștii, poate fi prevenit. Această boală se dezvoltă ca urmare a unui stil de viață haotic și nesănătos. Drept dovadă, factorii de mediu influențează dezvoltarea cancerului în aproximativ 90% din cazuri. Cu toate că această boală poate fi influențată și de factori genetici, aceștia prezintă un risc mult mai mic, de 10%. Ce alimente cauzează cancerul și cum poți controla factorii externi?

Prof Dr. Duygu Derin, oncolog, explică pentru Antena 3 de ce stilul de viață sănătos este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului.

Cancerul este cauzat în proporție de 90% de factorii de mediu. Restul de 10% sunt factorii genetici.. Dintre factorii de mediu, pe primul loc este fumatul, apoi condițiile de viață, obezitatea și produsele aditivate.

Chiar dacă nu avem un procent clar stabilit, considerăm că produsele alimentare reprezintă o cauză de 30%.  În ceea ce privește produsele alimentare, putem spune că printre aditivi se numără nitrații care prelungesc viața produselor. În corp există nitrați, așa cum am spus, și nitriți. Nitrații se transformă în nitriți, devenind cancerogeni”, afirmă oncologul, potrivit Antena 3.

Alimentația, un factor esențial în prevenirea cancerului

Produsele alimentare procesate, care au un termen de valabilitate mare, reprezintă cel mai mare pericol. Aceste produse au un conținut ridicat de aditivi ce pot deveni factori cancerigeni. De aceea, consumul alimentelor neprocesate, proaspete, este esențial.

„În special produsele cu termen lung de valabilitate și produsele rafinate reprezintă factori cancerogeni cu risc ridicat. În produsele alimentare există mulți aditivi. Dacă vă uitați pe cutia produselor o să vedeți că printre ingrediente, sunt scrise, cu litere mici, aditivi de tipul “E22 – E122”. Toate acestea prelungesc viața alimentelor însă au efecte secundare care provoacă cancerul”, explică medicul.

De asemenea, produsele rafinate, cu un conținut ridicat de zahăr, provoacă obezitate. Obezitatea predispune organismul la dezvoltarea unor forme de cancer asociate cu această afecțiune.

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

22 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

52 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: