Din cuprinsul articolului
Cancerul pancreatic, una dintre cele mai letale forme de boală. Cum îți dai seama că suferi de ea? Potrivit experților, există cinci forme care pot prevesti instalarea acestei maladii.
Cancerul pancreatic poate deveni o boală cronică tratabilă! Când celulele canceroase încep să se înmulțească necontrolat în pancreas sau în jurul acestuia, ducând la formarea unei tumori, apare cancerul pancreatic, scrie Timesnownews.
Potrivit experților, durerea este un simptom precoce al cancerului pancreatic, raportat de 50% dintre pacienți. Cu toate acestea, există și alte simptome ale apariției tumorii, care pot ajuta la diagnosticarea sa, din timp.
Potrivit specialiștilor, acestea sunt cele mai semnificative cinci semne care pot prevesti instalarea acestei maladii.
Durerea abdominală este rareori asociată cu riscul de cancer. Dar, în mod ironic, ar putea fi un simptom precoce al celui mai periculos cancer. Experții spun că atunci când se resimte un disconfort abdominal, unul care iradiază chiar până în spate, acesta ar putea fi un semnal de avertizare al cancerului pancreatic.
2. Durerile de spate
Durerea de spate este, de asemenea, un simptom-cheie al cancerului pancreatic, mai ales atunci când cancerul s-a răspândit deja la nervii din jur.
3. Greață și vărsături
Dacă simțiți greață sau aveți senzație de vomă imediat după masă, ar putea fi un semn de avertizare timpurie al creșterii tumorii.
Este posibil ca aceasta să interfereze cu digestia și să dea simptome precum pierderea inexplicabilă în greutate, pierderea poftei de mâncare sau indigestie din cauza blocajului sau presiunii făcute de un chist pancreatic pe stomac sau în intestinul subțire.
Pe măsură ce tumora progresează, se poate înfășura în jurul stomacului, agravând durerile abdominale după mese.
4. Diabetul
Apariția diabetului după vârsta de 50 de ani a fost asociată în unele studii cu cancerul pancreatic. Iar atunci când aceasta este însoțită de o scădere în greutate inexplicabilă, experții recomandă să mergeți neapărat la medic. Cu toate acestea, nu orice pacient cu diabet zaharat este considerat un individ cu risc crescut de cancer pancreatic.
5. Mâncărimi ale pielii și icter
Pielea uscată, însoțită de mâncărime și de icter, poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru cancerul pancreatic. Tumora poate bloca canalul biliar, rezultând astfel tulburări digestive și îngălbenirea pielii și a albului ochilor. Simptomele însoțitoare ale icterului care rezultă din nivelurile scăzute ale bilirubinei includ și oboseala, durerea abdominală, pierdere în greutate și febră.
Ce este pancreasul?
Pancreasul este un organ ce este localizat în partea stângă a cavității abdominale (hipocondrul stâng), sub stomac, în potcoava duodenală. Este o glandă anexă a tubului digestiv, având atât o funcție exocrină (producând sucul pancreatic, ce participă la digestie), cât și una endocrină (secretând doi hormoni antagoniști, insulina, care este un hormon hipoglicemiant, și glucagonul, care este un hormon hiperglicemiant).
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…