Din cuprinsul articolului
Cancerul pancreatic, așa cum sugerează și numele, afectează pancreasul. Despre această boală se spune că de obicei nu este depistat până nu ajunge în stadii avansate deoarece este greu de detectat.
Pancreasul este o glandă mică, în formă de baston de hochei, situată în spatele stomacului. Pancreasul ajută la digerarea alimentelor și reglează nivelul zahărului din sânge din organism. Pancreasul este implicat în menținerea nivelului de zahăr din sânge, deoarece produce insulină și glucagon, doi hormoni care controlează nivelul zahărului din sânge.
Semnele cancerului pancreatic includ icterul și pierderea în greutate. Factorii de risc includ diabet și expunerea la anumite substanțe chimice. Tratamentul specific depinde de dimensiunea și localizarea tumorii și dacă s-a răspândit sau nu în alte zone ale corpului.
Cancerul pancreatic apare atunci când modificări (mutații) ale celulelor pancreasului le fac să se înmulțească fără control. Rezultatul este o masă de țesut, care este uneori benign (nu canceros). În cancerul pancreatic, însă, masa este malignă (canceroasă).
Tipuri de cancer pancreatic: Există două tipuri de tumori care cresc în pancreas:
Medicii spun adesea că cancerul pancreatic este o „boală tăcută”, deoarece nu există multe simptome vizibile la început. De asemenea, în prezent nu există teste specifice care să poată găsi în mod fiabil cancerul pentru persoanele care nu prezintă simptome.
Când oamenii au simptome, acestea sunt adesea similare cu simptomele altor afecțiuni medicale, cum ar fi ulcerul sau pancreatita. Pe măsură ce cancerul crește, simptomele pot include:
Potrivit Societății Americane de Cancer, cancerul pancreatic reprezintă aproximativ 3% din toate tipurile de cancer și 7% din toate decesele cauzate de cancer în Statele Unite. Apare puțin mai des la bărbați decât la femei.
Dacă cancerul este diagnosticat, ameliorarea simptomelor rămâne o parte importantă a îngrijirii și tratamentului cancerului. Gestionarea simptomelor poate fi numită și „îngrijire paliativă” sau „îngrijire de susținere”.
Este adesea începută imediat după diagnostic și continuă pe tot parcursul tratamentului.
Asigurați-vă că discutați cu echipa de îngrijire a sănătății despre simptomele pe care le experimentați, inclusiv orice simptome noi sau o schimbare a simptomelor. Speciliștii recomandă păstrarea unui jurnal sau un caiet scris despre simptomele dumneavoastră, cu detalii și date specifice, pentru a vă ajuta discuțiile cu echipa de îngrijire a sănătății.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…