Sari la conținut

Cancerul pancreatic: semnul de pe piele, care trebuie să te trimită de urgență la medic

cancer pancreatic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Durerea de stomac, semn subtil pentru cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic, așa cum sugerează și numele, afectează pancreasul. Despre această boală se spune că de obicei nu este depistat până nu ajunge în stadii avansate deoarece este greu de detectat.

Pancreasul este o glandă mică, în formă de baston de hochei, situată în spatele stomacului. Pancreasul ajută la digerarea alimentelor și reglează nivelul zahărului din sânge din organism. Pancreasul este implicat în menținerea nivelului de zahăr din sânge, deoarece produce insulină și glucagon, doi hormoni care controlează nivelul zahărului din sânge.

Semnele cancerului pancreatic includ icterul și pierderea în greutate. Factorii de risc includ diabet și expunerea la anumite substanțe chimice. Tratamentul specific depinde de dimensiunea și localizarea tumorii și dacă s-a răspândit sau nu în alte zone ale corpului.

Ce este cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic apare atunci când modificări (mutații) ale celulelor pancreasului le fac să se înmulțească fără control. Rezultatul este o masă de țesut, care este uneori benign (nu canceros). În cancerul pancreatic, însă, masa este malignă (canceroasă).

Tipuri de cancer pancreatic: Există două tipuri de tumori care cresc în pancreas:

  • tumori exocrine: Aproximativ 93% din toate tumorile pancreatice sunt tumori exocrine, iar cel mai frecvent tip de cancer pancreatic se numește adenocarcinom. Adenocarcinomul pancreatic este ceea ce oamenii se referă de obicei când spun că au cancer pancreatic. Cel mai frecvent tip începe în canalele pancreasului și se numește adenocarcinom ductal.
  • tumori neuroendocrine: Restul tumorilor pancreatice – aproximativ 7% din total – sunt tumori neuroendocrine (NET), numite și NET pancreatice (PNET), o tumoare cu celule insulare sau carcinom cu celule insulare. Unele NET produc hormoni în exces. Acestea pot fi numite în funcție de tipul de hormon pe care celula îl produce – de exemplu, insulinomul ar fi o tumoare într-o celulă care produce insulină.

Cele mai cunoscute semne și simptome

Medicii spun adesea că cancerul pancreatic este o „boală tăcută”, deoarece nu există multe simptome vizibile la început. De asemenea, în prezent nu există teste specifice care să poată găsi în mod fiabil cancerul pentru persoanele care nu prezintă simptome.

Când oamenii au simptome, acestea sunt adesea similare cu simptomele altor afecțiuni medicale, cum ar fi ulcerul sau pancreatita. Pe măsură ce cancerul crește, simptomele pot include:

  • Piele galbenă (inclusiv îngălbenirea gingiilor și a buzelor interioare) și/sau a ochilor, închiderea la culoare a urinei, mâncărime și scaun de culoarea argilei, care sunt semne de icter cauzat de blocarea căilor biliare
  • Durere în abdomenul superior, spate sau brațe
  • Umflarea dureroasă a unui braț sau a unui picior din cauza unui cheag de sânge
  • Senzație de arsură în stomac sau alte disconforturi gastro-intestinale
  • Balonare la stomac
  • Scaune plutitoare și/sau uleioase cu un miros deosebit de urât și o culoare neobișnuită din cauza faptului că organismul nu digeră bine grăsimile
  • Slăbiciune
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Greață și vărsături
  • Frisoane și transpirații
  • Febră
  • Pierdere în greutate inexplicabilă

Cine este susceptibil la cancerul pancreatic

Potrivit Societății Americane de Cancer, cancerul pancreatic reprezintă aproximativ 3% din toate tipurile de cancer și 7% din toate decesele cauzate de cancer în Statele Unite. Apare puțin mai des la bărbați decât la femei.

Dacă cancerul este diagnosticat, ameliorarea simptomelor rămâne o parte importantă a îngrijirii și tratamentului cancerului. Gestionarea simptomelor poate fi numită și „îngrijire paliativă” sau „îngrijire de susținere”.

Este adesea începută imediat după diagnostic și continuă pe tot parcursul tratamentului.

Asigurați-vă că discutați cu echipa de îngrijire a sănătății despre simptomele pe care le experimentați, inclusiv orice simptome noi sau o schimbare a simptomelor. Speciliștii recomandă păstrarea unui jurnal sau un caiet scris despre simptomele dumneavoastră, cu detalii și date specifice, pentru a vă ajuta discuțiile cu echipa de îngrijire a sănătății.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel