Cancerul pancreatic este declanșat, în multe cazuri, din această cauză!

Cancerul pancreatic cauze. Cancerul pancreatic numit și adenocarcinom pancreatic este o afecțiune în care celule anormale se dezvoltă în țesutul pancreatic. Datele statistice arată că peste 80% dintre cazuri, cancerul de pancreas apare în pancreasul exocrin.

Deși cauzele bolii nu se cunosc, sunt studii care susțin că obezitatea ar avea o influență mare, mai exact riscul de acest tip de cancer crește odată cu creșterea indexului de masă corporală.

Cancerul pancreatic cauze

În Europa, acest tip de cancer este al 5-lea ca frecvență, și anual peste 35000 de oameni mor din cauza acestei maladii extrem de agresive. De cele mai multe ori boala este diagnosticată după vârsta de 65 de ani, și apare mai frecvent la bărbați decât la femei.

Din păcate, în prezent nu se cunosc cauzele acestui tip de cancer. Totuși se cred că ar există anumiți factori de risc printre care: anumite gene, fumatul, vârsta înaintată, obezitatea, pancreatita cronică, alcoolismul și consumul exagerat de carne roșie, procesata.

Mai exact, se specialiștii spun că boala este adesea diagnosticată după 65 de ani. De asemenea, peste 35% din fumători ajung să dezvolte boala. Interesant este că sunt studii care susțin că obezitatea ar avea o influență mare, mai exact riscul de acest tip de cancer crește odată cu creșterea indexului de masă corporală. Totodată, există o asociere între diabetul zaharat și cancerul de pancreas. Deși unii cercetători cred că, mai degrabă, diabetul zaharat este o manifestare timpurie a acestui tip de cancer, decât un factor predispozant. Cert este că pentru a dovedi toate aceste legături dintre diabetul zaharat si cancerul de pancreas mai sunt necesare studii.

Boala este în prezent subdiagnosticată. Iar diagnosticul este dificil de stabilit. De cele mai multe ori nu prea se diagnostichează timpuriu, tocmai pentru că simptomele lipsesc. Totuși, cu ajutorul endoscopiei și al RMN -ului se poate stabili diagnosticul.

Cele mai comune simptome sunt: durerile abdominale și de spate, scăderea bruscă în greutate, lipsa poftei de mâncare, uneori pacientul are icter. Problema este însă că astfel de manifestări pot fi comune multor boli.

În ce constă tratamentul:

După stabilirea diagnosticul pacientul va fi operat. Operația presupune îndepărtarea a 90-95% din pancreas, inclusiv tumora. Se va păstra numai o bucățică din acest organ care va trebui să îndeplinească funcția de producere a insulinei. După operație pacientul va face chimioterapie sau radioterapie. Din păcate, medicii spun că rata de supraviețuire a acestui tip de cancer, chiar și după operație este mică, deoarece tumora de regulă reapare. Datele statistice arată că numai 20-25% dintre pacienți trăiesc 5 ani după operație.

Recent Posts

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024: sfaturi importante

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante:  Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…

9 minute ago

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

29 de minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Citeste si: