Cancerul tăcut, cu o rată de supraviețuire mică. Care sunt simptomele îngrijorătoare

Cancerul ovarian este o boală gravă, dar care rămâne de cele mai multe ori ascunsă, neavând simptome specifice în fază incipientă, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificilă. Cancerul ovarian ocupă locul al doilea între leziunile maligne ginecologice, după cancerul de endometru.

Afecțiunea este de regulă diagnosticată la femeile de peste 40 de ani. Conform statisticilor globale, rata de supraviețuire la 5 ani în cazul acestui tip de cancer este de 35-45%, la jumătate față de cancerul mamar, afecțiune la care rata de supraviețuire poate ajunge și la 90% dacă este diagnosticat la timp. Medicii spun că deși există șanse de vindecare dacă este diagnosticat în faze incipiente, cancerul ovarian este cel mai letal cancer ginecologic.

Medicii spun că sunt tipuri diferite de cancer ovarian, cea mai frecventă formă o reprezintă carcinomul epitelial care se dezvoltă din celulele de la suprafaţa ovarului (din epiteliu). Al doilea tip de cancer ovarian ca frecvenţă este reprezentat de tumorile cu celule germinale care se dezvoltă din celulele ovariene care produc ovulele. Al treilea tip de cancer ovarian este foarte rar iar tumorile se dezvoltă din ţesutul de susţinere al ovarului. 

Care sunt factorii de risc ai bolii

Cei mai importanți factori care cresc riscul de apariție al cancerului ovarian identificați de cercetători sunt: vârsta înaintată, istoricul familial şi genetic, menarha precoce sau menopauza tardivă, prima sarcină tardivă (după vârsta de 30 de ani), nuliparitatea, istoric de cancer de sân. Predispoziția genetică crește riscul de cancer cu 50%.

Principalele simptome sunt:

Din păcate, cele mai multe cazuri sunt diagnosticate în stadii târzii deoarece boala nu se manifestă. Apar de regulă simptome abia când cancerul este într-un stadiu avansat. Cele mai frecvente simptome ale cancerului ovarian sunt: dureri abdominale sau pelvine, modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipație), modificări urinare, sângerări vaginale neobișnuite, dureri în timpul contactului sexual, pierdere în greutate, oboseală, astenie, distensie abdominală.

Cum se face diagnosticarea:

Medicii afirmă că diagnosticul cancerului ovarian se face prin: ecografie abdominală sau transvaginală, tomografie computerizată sau rezonanţă magnetică nucleară, test de sânge pentru măsurarea markerului tumoral CA-125, laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de ţesut tumoral, biopsie.

În ce constă tratamentul:  

Medicul va stabili tratamentul în funcție de rezultatul biopsiei, de stadiul cancerului, de tipul tumorii, de dimensiunea ei. De regulă, pacienta va trece printr-o operație de îndepărtare a tumorii ovariene şi a altor organe din jur precum trompe uterine sau uter. Chimioterapia şi radioterapia sunt de asemenea folosite în tratamentul cancerului ovarian pentru distrugerea celulelor canceroase. De asemenea, anumite terapii biologice ar putea ajuta, însă numai medicul specialist oncolog poate decide ce tip de tratament va face pacienta după operație.

Recent Posts

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…

17 secunde ago

Oana Lis, dezvăluiri șocante într-o emisiune TV: Nu o să uit niciodată că eram nemâncată de câteva zile, am leșinat

Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…

20 de minute ago

Vești bune pentru o categorie de seniori: Se modifică Legea pensiilor. Anunțul oficial venit chiar acum

Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…

40 de minute ago

Semnificația ultimei cifre din CNP. EI au parte de mult NOROC în viață

Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…

60 de minute ago

Vitamina pe care trebuie să o iei dacă suferi de varice

Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…

o oră ago

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…

2 ore ago

Citeste si: