Sari la conținut

Cancerul ovarian se poate confunda cu un simplu chist. Cum faceți diferența?

Din cuprinsul articolului

Chisturile ovariene reprezintă o afecțiune foarte frecventă, fiind a doua cauză pentru care femeile ajung la ginecolog. ”Fiecare femeie va face cel puțin o dată în viață un chist ovarian, dar poate să-l descopere sau să nu-l descopere. Chisturile ovariene apar foarte frecvent la femeile tinere, active sexual. De cele mai multe ori sunt formațiuni benigne (necanceroase), care dispar de la sine. Și la menopauză pot apărea chisturi și numai 5%-6% din aceste cazuri sunt maligne (canceroase),” a explicat dr. Anca Simionescu, medic primar obstetrica-ginecologie.

Nu orice formațiune vizibilă la ecografie înseamnă un chist. Ovarul fiind o masă de foliculi, unii dintre aceștia pot fi confundați cu chisturile. Dr. Anca Simionescu definește chistul ovarian ca fiind orice formațiune mai mare de 3 centimetri de la nivelul ovarului. Există mai multe feluri de chisturi ovariene. Cele mai frecvente sunt chisturile funcționale, care dispar spontan, fără tratament hormonal. Ele rezultă dintr-o hiperfuncționare a hormonilor care reglează ovarul.

Mai există chisturi organice care nu dispar spontan, ci necesită tratament. De obicei, chisturile funcționale se descoperă întâmplător, cu prilejul unui examen de rutină. Uneori, însă chisturile se manifestă printr-o anumita simptomatologie: senzație de greutate abdominală, dureri în timpul raporturilor sexuale, mici sângerări, întârzierea menstruației.

Cancerul ovarian

Marea problemă a patologiei ovariene este reprezentată de tumori. Pentru cancerul ovarian nu există teste specifice de depistare așa cum se întâmplă în cazul cancerului de sân și al cancerului de col uterin. Contrar a ceea ce cred pacientele, ecografia nu este un examen de certitudine pentru screeningul cancerului de ovar. Cancerul ovarului se situează pe locul al patrulea în ceea ce privește cancerele ginecologice și survine de cele mai multe ori după menopauză.

Simptomele sunt banale, deseori fiind de natură digestivă. Pacienta se plânge, în general, de disconfort abdominal, balonări, gaze, dar și de oboseală, lipsa poftei de mâncare. „Cancerul ovarian poate apărea ecografic ca un chist solid, dar care conține vegetații sau cloazoane, cu prezența ascitei sau a conglomeratelor peritoneale”, explică asistentul universitar doctor Anca Simionescu.

Există și tumori de graniță, între benigne și maligne. Diferența dintre tumorile maligne și benigne se face prin examen clinic, ecografie cu criterii de malignitate și benignitate, analize serologice pentru evidențierea markerilor tumorali. Majoritatea cancerelor de ovar secretă substanțe denumite markeri tumorali care, prezenți în sânge, atestă celulele canceroase pelviene sau cele diseminate la distanță.

Tratament

Tratamentul unei probleme ovariene depinde de natura bolii. Descoperirea intamplatoare sau in urma unei simptomatologii a unui chist la o pacienta tanara nu necesita interventie chirurgicala in prima faza, spune medicul Anca Simionescu. Pacienta trebuie supravegheata timp de trei luni, dupa care se reface ecografia. Perioada optima pentru efectuarea ecografiei este dupa menstruatie. In functie de rezultat se decide interventia chirurgicala, care in prezent se face prin metoda laparoscopica. Daca medicul suspecteaza chistul ca fiind organic, este important sa se afle daca este cancer de ovar sau nu. Tumorile ovariene nu se opereaza laparoscopic pentru ca aceasta interventie presupune crearea unui pneumoperitoneu, ceea ce poate disemina celulele canceroase. In cazul cancerului de ovar se impune operatia clasica. De aceea, este extrem de important ca pacienta sa fie corect examinata inainte de interventie. In cazul cancerului de ovar, daca operatia este incompleta, sansele de supravietuire ale pacientei sunt drastic reduse. In cazul pacientelor cu ovare polichistice sau plurifoliculare, care se prezinta de obicei la medic din cauza sterilitatii, tratamentul medicamentos este diferit. Daca pacienta isi doreste copii, tratamentul are drept scop stimularea ovariana. Uneori se recurge si la o operatie specifica pentru sterilitate. Daca pacienta nu-si doreste copii, medicul ii poate recomanda un tratament hormonal menit sa blocheze activitatea ovarelor. Dr. Anca Simionescu precizeaza ca tratamentul hormonal este indicat si in cazul pacientelor care au suferit o operatie de indepartare a chistului. Hormonii stopeaza de asemenea activitatea ovarului respectiv, ceea ce permite cicatrizarea acestuia dupa operatie.

Complicatii

Pacientele cu chisturi ovariene sunt expuse riscurilor de a suferi complicatii. Este vorba despre torsiunea (rasucirea) chistului respectiv – caz care reprezinta o urgenta medicala. Torsiunea chistului poate antrena si rasucirea trompei uterine, care se poate necroza, situatie in care pacienta isi pierde trompa. Torsiunea se manifesta printr-o durere atroce, brutala, unilaterala, coborand de obicei pe picior. In aceste conditii, pacienta trebuie sa se prezinte de urgenta la spital. „Daca se intervine in primele sase ore de la declansarea crizei, interventia consta in detorsionarea chistului si indepartarea lui. Daca torsiunea a depasit sase ore, iar trompa este necrozata, din nefericire, pacienta isi pierde anexa”, atrage atentia medicul ginecolog Anca Simionescu. O alta complicatie este hemoragia intrachistica sau ruptura unui chist cu semne de ascita, caz care se confunda foarte usor cu sarcina extrauterina. Si in aceasta situatie se impune interventia chirurgicala de urgenta.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel