Sari la conținut

Cancerul ovarian, boala tăcută, fără simptome specifice. Cauze, prevenție, diagnostic, tratament

Cancer ovarian
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cancer ovarian

Cancerul ovarian este o problemă de sănătate principală la femei. Este o „boală tăcută”, adică se răspândește la un stadiu superior fără semne de avertizare foarte specifice și de obicei detectată într-un stadiu avansat.

Cancerul ovarian apare din țesutul ovarian. Ovarele sunt situate în porțiunea inferioară a abdomenului pe ambele părți și sunt responsabile pentru secreția de hormoni și producția de ovocit (ovul) care este esențial pentru reproducere. Deși cauza exactă a cancerului ovarian este încă în curs de evaluare, unii dintre factorii asociați includ: 

  • înaintarea în vârstă,
  • istoricul familial,
  • modificări genetice.

Simptomele acestei boli variază de la o persoană la alta. Acest lucru face ca detectarea precoce să fie o provocare, subliniind importanța conștientizării cu privire la potențialele semne de avertizare.

cancer ovarian
Sursă foto: Getty Images

Cele 5 simptome cheie pe care orice femeie trebuie să le cunoască

  • Balonare abdominală persistentă și disconfort: Cancerul ovarian este asociat cu caracteristici de disconfort abdominal și balonare. Acestea sunt de obicei asociate cu scăderea apetitului. Există o senzație de sațietate după ce ați luat doar o cantitate mică de alimente.
  • Modificări ale obiceiurilor intestinale: Schimbările inexplicabile ale obiceiurilor intestinale, cum ar fi diareea și constipația, pot ridica îngrijorări și ar trebui evaluate.
  • Durere pelvină sau abdominală: Durerea abdominală persistentă care este durere surdă poate fi un semn de avertizare și necesită evaluare
  • Pierderea sau creșterea inexplicabilă în greutate: Scăderea (sau creșterea) neintenționată în greutate este uneori asociată cu malignitatea ovariană.
  • Sângerare vaginală anormală: În anumite tumori ovariene, sângerarea vaginală neobișnuită poate fi o caracteristică de prezentare. Acest lucru ar trebui să fie investigat de un medic. Tiparele anormale pot include sângerare între menstruații, perioade mai abundente decât de obicei sau spotting.

E bine să rețineți că prezența unuia sau mai multor dintre aceste simptome nu indică neapărat cancer ovarian. Cu toate acestea, este esențial să consultați un medic pentru a determina cauza și pentru a exclude orice problemă serioasă de sănătate dacă cineva întâmpină astfel de simptome.

Cancerul ovarian: Prevenție și diagnostic 

Dacă aveți oricare dintre simptomele persistente menționate mai sus, programați o întâlnire cu medicul dumneavoastră. Detectarea precoce a cancerului ovarian crește semnificativ șansele de succes a tratamentului.

Medicul dumneavoastră va efectua probabil o evaluare clinică, un examen pelvian și, eventual, va comanda teste suplimentare, cum ar fi ultrasunete, teste de sânge care pot include un test de sânge CA-125 (deoarece acest test nu este definitiv pentru diagnosticarea cancerului ovarian).

Preia controlului asupra sănătății tale prin:

  • Controale regulate: programați examene pelvine regulate cu medicul dumneavoastră. Deși aceste examene nu pot detecta în mod direct cancerul ovarian, ele pot identifica alte probleme potențiale și oferă o oportunitate de a discuta orice îngrijorări pe care le-ați putea avea.
  • Cunoașterea istoricului familial: Dacă aveți o rudă apropiată (mamă, soră, fiică) diagnosticată cu cancer ovarian, discutați factorii dumneavoastră de risc cu medicul dumneavoastră. Testarea genetică este recomandată în aceste cazuri.
  • Menținerea unui stil de viață sănătos și a greutății: Cercetările sugerează o potențială legătură între obezitate și sindromul metabolic cu rezultate adverse ale cancerului ovarian. Menținerea unei greutăți sănătoase prin dietă și exerciții fizice poate fi benefică.
  • Contraceptive orale: Utilizarea pilulelor contraceptive pentru o perioadă îndelungată poate oferi o anumită protecție împotriva cancerului ovarian. Discutați această opțiune cu medicul dumneavoastră pentru a determina dacă este potrivită pentru dumneavoastră.

Cancerul ovarian: Tratament

Din fericire, s-au făcut progrese în tratamentul cancerului ovarian. Cursul tratamentului depinde de obicei de stadiul și natura cancerului. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea ovarelor, trompelor uterine și, uneori, a țesutului din jur este adesea prima linie de apărare.

În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală suplimentară, cum ar fi îndepărtarea depozitelor de boală. Chirurgia care economisește fertilitatea este, de asemenea, o opțiune în anumite cancere ovariene în stadiu incipient. Chimioterapia este o metodă suplimentară utilizată pentru tratarea cancerului. În funcție de situația specifică, pot fi utilizate și terapii direcționate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel