Sari la conținut

Cancerul la sân – ce este și când apare? Analizele esențiale pentru a depista un cancer la sân.

Majoritatea cancerelor sunt numite după partea corpului pe care o afectează când se declanşează. Cancerul mamar se dezvoltă în ţesutul sânului. El apare atât la femei, cât şi la bărbaţi în ţesutul mamar, dar cancerul de sân la bărbaţi este mai rar.

Dacă celulele canceroase ating ţesutul limfatic şi ganglionii axilari, metastazele se întâlnesc mai frecvent. Cancerul de sân este foarte rar întâlnit înainte de vârsta de 25 de ani. Frecvenţa lui creşte continuu după 40 de ani. Trei sferturi din cazurile de cancer mamar apar după 50 de ani.

Cancerul la sân poate fi descoperit în stadii precoce, intermediare sau avansate, şi poate evolua lent, moderat sau rapid. Există numeroase tipuri de cancer mamar, fiecare necesitând un tratament adaptat şi actualizat de către personalul medical în funcţie de nevoile pacientului

„Cancerul de sân este un tip ce cancer care poate fi depistat la timp. Un cancer pe care putem să-l investigăm înainte și depistat clinic. Nu este un cancer pe care putem să-l determinăm doar dacă există în familie.

Realist, ca și prevenție, putem să facem lucruri la modul general, pe care orice om le poate face, cum ar fi să avem un stil de viață sănătos, să avem o dietă echilibrată, să facem sport și să eliminăm stresul din viața noastră”, a spus dr. Laura Mustață,

Peste 40 de ani, screening mamografic pentru depistarea cancerului de sân

„Mai mult decât atât, pentru femeile de peste 40 de ani, în special pentru cele cu vârsta peste 45 de ani, se recomandă anual un screening mamografic, o evaluare imagistică a sânilor, care poate să depisteze precoce eventuale probleme la sân.

Din păcate, cancerul de sân nu este o boală care să dea neapărat simptome. Cancerul de sân nu doare și dacă așteptăm să apară simptome serioase, atunci boala poate fi destul de avansată.

Pe de altă parte, există noduli care pot apărea la sâni și aceștia sunt motivul pentru care majoritatea pacientelor se prezintă la medic, însă la fel de bine sunt noduli care nu sunt neapărat cancer.”

Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este apariția unui nodul sau a unei zone de țesut îngroșat, nedureroase, la nivelul sânului, cu margini neregulate. Există cazuri în care tumorile sunt moi și rotunjite. Ele pot fi chiar dureroase. Din acest motiv, este important ca orice modificare a sânilor sau orice nodul nou apărut să fie verificat de către un cadru medical cu experiență în diagnosticarea bolilor de sân.

Alte simptome posibile ale cancerului de sân includ:

  • Tumefierea (umflarea) totală sau parțială a unui sân, în special în cazul în care aceasta apare pe o singură parte (chiar dacă nu se simte niciun nodul distinct);
  • Rash (iritație), încrețirea pielii sau apariția unei cruste la nivelul sânului;
  • Retracția pielii la nivelul unei zone a sânului;
  • Apariția unei senzații de durere în oricare dintre sâni, la nivelul mamelonului sau în zona axilei, fără a fi legate de menstruație;
  • Rash (Iritație) în jurul mamelonului sau apariția unei cruste la nivelul mamelonului (unele femei descriu această crustă ca fiind similară cu textura cojii de portocală);
  • Retragerea mamelonului spre interior;
  • Secrețiile mamelonare (altele decât laptele matern) apărute spontan, hemoragice sau incolore, în special cele unilaterale.

Cauzele apariției cancerului de sân

„Lipsa educației medicale ține femeile departe de medic prea mult timp. Din lipsa educației uităm să facem o conștientizare mai aprigă în rândul populației”, a mai spus medicul.

„Sunt mai mulți factori de risc, cum ar fi cel genetic. Este puțin probabil să putem modifica ceva în viața noastră că să prevenim apariția cancerului de sân.

Analizele genetice care ne indică riscul de cancer de sân

„Cancerul de sân este un cancer în general determinat hormonal, apare cel mai frecvent la femeile la menopauză. Expunerea pe termen lung la estrogen, poate fi un factor de risc, dar studiile arată că de fapt, expunerea la anticoncepționale nu crește realist riscul de cancer la sân”, a explicat dr. Mustață.

„Există teste gentice care se pot face. Sunt testările BRCA1, BRCA2, dar sunt și alte mutații genetice care pot da cancer. Sunt niște teste costisitoare, însă, în momentul de față, în București, există un program prin care pacientele eligibile pot beneficia de aceste testări gratuit”, a mai precizat medicul.

Analizele esențiale pentru a depista cancerul la sân

Mamografia este cea mai bună metodă de depistare a cancerului in stadii incipiente. Mamografia este recomandată femeilor peste 40 de ani, însă sunt cazuri în care doctorul poate indica această examinare mai devreme, pe baza unor factori de risc ai femeii.

Ecografia este o metodă de diagnosticare ce utilizează ultrasunetele şi este complementară mamografiei. Permite atât diferenţierea dintre o masă solidă şi un chist, cât şi vizualizarea leziunilor atunci când sânii sunt denşi. Este o metodă nedureroasă şi este recomandată femeilor sub 35 de ani, ai căror sâni sunt prea denşi pentru a furniza o imagine clară în urma mamografiei.

Galactografia consta în vizualizarea canalelor galactofore,dupa injectarea unei substante de contrast și furnizeaza informații legate de localizarea eventualilor chisturi minuscule.Pot aparean imagini lacunare intraductale și distensii,amputatii sau dezorganizarii ale canalelor galactofore.

Biopsia este o intervenţie necesară pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului de cancer. Presupune prelevarea unei probe de ţesut şi examinarea acesteia la microscop. Ţesutul recoltat în timpul biopsiei este examinat în laborator. Biopsia este utilizată pentru a stabili tipul cancerului depistat. De asemenea, proba biopsică stabileşte gradul tumoral, ajutând la stabilirea prognosticului bolii.  Un diagnostic pozitiv pentru cancer atrage după sine alte teste, pentru a stabili gradul de răspândire al acestuia.

Tomografia computerizată  această metodă foloseşte razele X pentru a crea imagini detaliate a structurilor din interiorul organismului. Cu ajutorul unei substanţe de contrast injectate se poate vizualiza reţeaua vaselor sangvine şi prezenţa tumorilor. Principalul beneficiu al acestei metode este precizia detaliilor, întrucât oferă posibilitatea de a obţine imagini ale unor secţiuni foarte subţiri (cel mult 1-2 mm grosime).

Imagistica prin rezonanta magnetica este tehnica cu cea mai mare sensibilitate folosită în diagnosticului cancerului mamar.Tehnica poate fi folosită la persoanele tinere cu structura densa a glandei mamare,pacientele cu implanturi mamare și/sau multiple microcalcificari.

Tomografia cu emisie de pozitroni  permite evidentierea unor modificari functionale,o caracterizare metabolica,nu numai la localizarea spatiala a leziunii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel