Sari la conținut

Cancerul intestinal, detectat cu o picătură de sânge

Un nou test ar putea revoluționa screening-ul și diagnosticarea acestui tip de cancer. E vorba de analizarea unei picături de sânge, care ar putea înlocui o colonoscopie invazivă și riscurile acesteia, care includ sângerări grave sau perforații ale intestinului

Dana Lascu

Pacienții cu cancer de intestin (inclusiv de colon) suspectat ar putea fi în curând diagnosticați prin utilizarea unui test simplu de sânge, mai degrabă decât a unei proceduri invazive – colonoscopia-, care, în plus, este și o procedură scumpă (circa 440 de lire sterline), notează DailyMail în ediția sa online.

Testul e în faza de studiu clinic

Testul, care este acum în stadiu de studiu clinic în Marea Britanie, la Imperial College Healthcare NHS Trust, poate detecta, de asemenea, condiții precanceroase, cum ar fi polipii, cu mult mai multă precizie.

Experții spun că tehnica – care utilizează o picătură de sânge colectată pe o bucată de hârtie – ar putea revoluționa depistarea și diagnosticarea cancerului intestinal.

Noul test examinează anumite molecule din sânge, cunoscute sub numele de biomarkeri, care sunt eliberate de celulele canceroase. În plus, tumorile pot produce compuși chimici care schimbă modul în care organismul utilizează sau absoarbe anumiți nutrienți din alimentele care ajung în intestin.

Testul măsoară între 30 și 40 de markeri, iar rezultatele sunt date în 24 de ore.

Rezultate promițătoare

Studiile anterioare arată că precizia sa este comparabilă cu testul scaunului, detectând 87% din cazurile de cancer colorectal.

De asemenea, indentifică 83% din cazurile de polipi care pot duce la cancer și care trebuie extirpați chirurgical, față de o rată de detecție de doar 42% în cazul în care este testat scaunul pacientului.

Testul va fi făcut unul număr de 660 de pacienți, care în prealabil vor face și colonoscopie. Dacă rezultatele sale vor confirma performanța, atunci el ar putea fi aprobat.

„Descoperirea timpurie a cancerului colorectal este vitală pentru a oferi o șansă mai mare de supraviețuire”, spune dr. James Kinross, chirurg la Imperial College Healthcare NHS Trust, care conduce studiul. „Este o mare nevoie de un test simplu de utilizat, non –invaziv dar de mare precizie”, a mai subliniat acesta.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel