Din cuprinsul articolului
Cancerul de gât se referă adesea la cancerele din regiunea gâtului. De nouă ori mai frecvent la bărbați decât la femei, aflați mai multe despre modul în care este diagnosticat și despre tratamentul și prevenirea acestuia.
Ce este cancerul de gât?
Cancerul la gât este un tip de cancer la cap și gât. Are denumiri diferite, în funcție de ce parte a gâtului este afectată, fie gâtul în sine, fie caseta vocală. Gâtul este un tub muscular care începe în spatele nasului și se termină în gât. Situată sub gât se află cutia vocală și conține mecanismele care ne ajută să emitem sunete atunci când vorbim. Cancerul de gât începe de obicei în celulele plate care căptușesc interiorul gâtului.
În Singapore, cancerul de gât este de nouă ori mai probabil să apară la bărbați decât la femei. Un raport din 2018 privind cancerele din Singapore, cancerul de gât a fost printre primele 10 tipuri de cancer la populațiile masculine din China și Malay și este de 20 până la 30 de ori mai frecvent în populațiile chineze, în special în grupul de dialect cantonez. De asemenea, afectează, de obicei, adulții de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 30 și 59 de ani la bărbați și pentru femei între 40 și 49 de ani. Cu o depistarea precoce, cancerul de gât este vindecabil.
Tipuri de cancer la gât
Regiunea în care se găsește cancerul determină tipul de cancer la gât. Mai jos sunt diferitele tipuri de cancer la gât:
- Cancerul nazofaringian începe în partea din spatele nasului tău.
- Cancerul orofaringian începe în partea din spatele gurii, care include amigdalele.
- Cancerul hipofaringian începe în partea inferioară a gâtului, chiar deasupra esofagului și a traheei.
- Cancerul glotic începe în corzile vocale, mecanismele din cutia vocală care vă ajută să produceți sunete atunci când vorbiți.
- Cancerul supraglotic începe în partea superioară a cutiei vocale și include cancerul care afectează epiglota, care este o parte a corpului care împiedică alimentele să intre în trahee în timp ce mănânci.
- Cancerul subglotic începe în partea inferioară a cutiei vocale, sub corzile vocale.
Care sunt cauzele cancerului de gât?
Cancerul de gât apare atunci când celulele din gât suferă mutații și cauzează creșterea necontrolată a celulelor și continuă să trăiască după ora obișnuită în care celulele sănătoase ar trebui să moară. Aceste celule se adună împreună și formează o tumoare în gât sau în caseta vocală.
Nu există cauze cunoscute ale cancerului de gât, dar există factori de risc care sunt strâns legați de cazurile de apariție a cancerului. Citiți mai jos pentru semnele și simptomele cancerului de gât, precum și factorii de risc asociați.
Simptomele cancerului de gât
Unele simptome ale cancerului de gât sunt enumerate mai jos. Pentru a suspecta cancer la gât, o persoană nu trebuie să prezinte toate simptomele de mai jos.
- Tusea
- Dificultate la inghitire
- Modificări ale vocii, cum ar fi răgușeala și incapacitatea de a vorbi clar
- Durere în urechi
- Pierdere bruscă inexplicabilă în greutate
- Dureri persistente în gât
- Nodul nedureros în gât, care este cel mai frecvent simptom
- Sânge în salivă
- Secreții excesive de mucus
- Pierderea auzului sau urechile/urechile blocate care nu se rezolvă
- Nas infundat
- Secreții nazale pătate de sânge
- Zgomot în ureche
- Deversare din urechi
Factorii de risc ai cancerului de gât
Un factor de risc este orice lucru care vă crește șansele de a obține o boală. Unii factori de risc pot fi modificați, iar alții nu, cum ar fi antecedentele familiale. Rețineți că factorii de risc nu determină să veți obține boala, ci mai degrabă vă expun un risc mai mare de a face boala. De fapt, majoritatea persoanelor care fac boala pot să nu aibă mulți dintre acești factori de risc.
Unii factori de risc comuni pentru cancerul de gât includ:
- antecedente familiale de cancer la gât
- Fiind bărbat; cancerul de gât este de trei ori mai probabil să fie întâlnit la bărbați decât la femei
- Infecții virale, inclusiv virusul Epstein Barr și virusul papiloma uman (HPV), care s-a dovedit a avea o anumită legătură cu cancerul de gât
- Consumul de alimente conservate, cum ar fi peștele sărat, carnea și legumele. Unele exemple includ boabele de soia sărate, conservele de legume murate și legumele szechuan – gătirea unor astfel de alimente eliberează substanțe toxice în vapori care sunt apoi inhalate în organism.
- Fumatul și consumul de tutun
- Consumul excesiv de alcool
- Dieta cu deficit de legume si fructe
- Expunerea la substanțe toxice la locul de muncă