Sari la conținut

Cancerul din ţigările electronice. Un nou studiu scoate la iveală cât de periculoase sunt produsele alternative tutunului

Blonde Frau füllt Liquid in ihre E-Zigarette

Ţigările electronice sun folosite din ce în ce mai des pe baza convingerii că ajută fumătorii să renunţe la viciu, însă expertii francezi atrag atenţia asupra substanţelor periculoase din aceste produse.

După ce guvernul francez a anunţat că plănuieşte să le interzică în locurile publice, un nou studiu a scos la iveală că ţigările electronice conţin substanţe cancerigene ceea ce le face la fel de dăunătoare ca ţigările obişnuite.

Rezultatul analizei făcute de Institutul Naţional al Consumului (INC) din Franţa arată că printre substanţele prezente în vaporii emişi de ţigările electronice de pe piaţă se numără formaldehidă, acetaldehidă, acroleină – toate toxice, precum şi urme de metale grele.

,,Am descoperit o cantitate semnificativă de molecule cancerigene în vaporii emişi de ţigările electronice. În cazul a trei din 10 tipuri de ţigări electronice nivelul formaldehidei era aproape la fel ca cel din ţigările normale”, a spus Thomas Laurenceau, redactorul şef al publicaţiei Institutului Naţional al Consumului.
Acroleina, o altă substanţă extrem de toxică, a fost găsită într-o cantitate semnificativă în ţigările electronice analizate, mult peste nivelul maxim admis în ţigările convenţionale.

Cei care promovează consumul ţigării electronice merg pe ideea că de vreme ce ţigareta electronică nu conţine tutun, nu conţine niciuna din cele 4.000 de substanţe toxice sau cancerigene eliberate de ţigareta convenţională, în consecinţă nu are riscuri pentru sănătate.
Totuşi, absenţa tutunului nu face cu nimic mai sigură ţigara electronică decât cea convenţională.

„Sunt periculoase ţigările electronice? În orice caz, nu sunt atât de inofensive (precum se credea). Dar acesta nu e un motiv ca să le interzici, ci mai curând ca să le controlezi mai bine”, e de părere Thomas Laurenceau, redactorul şef al publicaţiei Institutului Naţional al Consumului.

INC are ca scop informarea şi educarea consumatorilor francezi, precum şi protejarea lor împotriva publicităţii înşelătoare.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel