Sari la conținut

Cancerul din suplimentele alimentare. Ce riscă cei care iau calciu sau acid folic ”după ureche”

Sursă foto: Facebook

Mulți oameni iau pastile cu pumnul, fie vitamine ca să se energizeze, fie analgezice la cea mai mică durere. Un nou studiu atrage însă atenția că cei care iau prea multe suplimente își cresc, fără să știe, riscul de cancer și boli de inimă.

Suplimentele care se pot lua fără rețetă sunt promovate pentru beneficiile lor, dar cei care depășesc doza zilnică recomandată se pot confrunta cu efecte secundare devastatoare.

Taking over the recommended daily amount of vitamins increases the risk of cancer and heart disease

Dr Tim Byers, de la Centrul de Oncologie al Universității din Colorado a spus: ”Nu știm încă de ce se întâmplă asta la nivel molecular. Însă testele arată că persoanele care iau mai multe suplimente decât au nevoie, de fapt, au un risc crescut să dezvolte cancer”.

Experts said most people get the daily recommended doses of vitamins and minerals in their diets by eating healthy meals 

Un studiu care a analizat efectul suplimentelor cu beta-caroten a arătat că cei care depășesc doza zilnică recomandată își cresc cu 20% riscul de cancer de plămâni. O doză prea mare de acid folic crește riscul de cancer de colon.

Un studiu recent al revistei ,,Heart, făcut pe 23.000 de persoane, a demonstrat că cei care apelează la suplimente de calciu sunt mai expuși riscului de a face un atac de cord. Alături de colesterol, calciul este implicat în întărirea și îngustarea vaselor de sânge, adică în apariția aterosclerozei. Din motive care rămân neclare, atunci când nivelul de calciu crește brusc, acest mineral pare să ajungă în depozitele de pe pereții arterelor, proces care contribuie la apariția infarctului miocardic. ,,Trebuie avut în vedere că suplimentele de calciu autoadministrate (fără recomandarea unui medic) și fără coadministrare de vitamina D pot crește riscul de afecțiuni cardiovasculare și de infarct miocardic”, ne-a explicat medicul cardiolog Luminița Iliuță.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel