Cancerul de vezică urinară, o boală perfidă. Ce trebuie să știm și care sunt principalele simptome care ar trebui să ne trimită la medic

Cancerul de vezică urinară, la fel ca multe alte cancere, depistat în stadii incipiente, se poate trata cu succes. Cunoscând simptomele, putem preveni un deznodământ nefericit.

Cancerul de vezică nu este foarte mediatizat, în general cele de sân, ovarian, de prostată, de plămâni și cel de piele sunt cele mai studiate, lăsând mult în urmă cancerul de vezică, deși afectează un număr considerabil de persoane.

În cazul bărbaților, cancerul de vezică, ce se mai numeşte şi urotelial, este a patra cauză de mortalitate în SUA și pe locul cinci ca incidenţă dintre toate tipurile de cancer, la nivel global.

Cancerul de vezică urinară apare mai des la bărbaţi decât la femei, iar 9 din 10 pacienţi au vârste peste 55 de ani. Potrivit ultimelor statistici Globocan, în România, sunt diagnosticate, anual, 3.825 noi cazuri, însă peste 1.400 dintre bolnavi pierd lupta cu boala. Specialiştii afirmă că 1 din 10 cazuri de cancer a metastazat deja, la momentul diagnosticului. În fiecare an, la nivel global sunt diagnosticate 430.000 de cazuri şi se înregistrează peste 165.000 de decese.

Deși răspândit mai mult în rândul bărbaților, un procent mai mare de femei mor în urma acestui cancer, poate și din cauza faptului că simptomele sunt adesea confundate cu alte cauze femeiești.

Principalul factor de risc în apariţia acestui tip de cancer este fumatul. Fumătorii au un risc de trei ori mai mare decât nefumătorii, de a dezvolta cancer de vezică urinară. Fumatul este responsabil pentru aproximativ jumătate din cazurile de cancer de vezică urinară diagnosticate în fiecare an la nivel global.

Aceasta pentru că rinichii au rolul cheie de a filtra substanţele chimice nocive din sânge, ce sunt depozitate în vezica urinară, pentru a fi eliminate. Din această cauză, substanţele toxice cauzate de fumat reprezintă cel mai important factor de risc pentru cancerul de vezică urinară.

Tratamentul cancerului de vezică se realizează fie chirurgical, cu ajutorul imunoterapiei, chimioterapiei sau radioterapiei. Operația înlătură tumoarea, o parte din vezică și uneori întreaga vezică, fiind nevoie în acest caz de un cateter pentru a vă putea ajuta să urinați, iar acest lucru poate avea un impact serios mental și emoțional.

Care sunt simptomele cancerului de vezică

Ele se împart în timpurii și tardive. Acestea sunt semnele timpurii:

  • sânge în urină (mereu sau intermitent)
  • nevoie frecventă de a urina
  • senzație bruscă de urinare
  • dificultăți la urinare
  • senzație de usturime sau arsuri la urinare

Simptomele târzii

  • pierderea poftei de mâncare
  • scădere în greutate
  • anemie
  • febră
  • deranjamente stomacale
  • o umflătură la nivel pelvian
  • picioare umflate, scrot sau vulvă inflamate
  • dureri rectale, dureri de oase sau la nivel pelvic

Femeile pot ignora adesea simptomele, punându-le pe seama sindromului pre-menstrual sau a altor afecțiuni ginecologice. Fiți mereu atenți la semnalele pe care corpul le trimite și mergeți la medic atunci când simțiți că ceva nu este în ordine.

Nu uitați, prevenția este cea mai bună apărare! Nu fumați și reduceți expunerea la chimicale, beți multă apă și asigurați-vă că mâncați sănătos și echilibrat.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: