Din cuprinsul articolului
Cancerul de vezica urinara apare ca urmare a multiplicarii anormale a celulelor aflate in peretele acestui organ. Peretele vezicii este format din mai multe straturi, 90% din aceste tumori dezvoltandu-se in stratul superficial care captuseste interiorul vezicii.
Tumorile de la nivelul vezicii pot fi: benigne, necanceroase, care pot fi indepartate si nu pun viata pacientului in pericol, si maligne, canceroase, care trebuie tratate inainte de a se raspandi in musculatura peretelui vezical.
Barbatii sunt de 3 ori mai predispusi decat femeile la dezvoltarea acestei afectiuni. Sa aflam, asadar, mai multe informatii despre acest tip de cancer.
„În momentul în care ne gândim la această boală, trebuie să avem în vedere câteva aspecte. În primul rând, problemele la urinare, asta însemnând usturime, dureri, modificări ale jetului urinar, schimbarea coloraţiei urinei, prezenţa sângelui în urină şi dureri pelvine. Aceste dureri sunt persistente şi nu răspund la tratamente clasice cu antiinflamatoare sau antibiotice.
Din fericire, cancerul de vezică urinară este unul dintre cancerele care, să spunem aşa, este „vorbitor” încă din primele stadii, spre deosebire de celelalte tipuri de cancer. Hematuria este primul semn care îngrijorează pacientul şi îl trimite la medic. Aceste urme de sânge, pun pe gânduri pacientul”, a spus dr. Medeea Nita, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate.
Fumatul, principalul factor în apariția cancerului de vezică
„Acest tip de cancer apare în primul rând din cauza tutunului. Pe lângă acesta, şi infecţiile urinare care sunt tratate superficial şi pentru care pacienţii nu se adresează unul medic, pentru a primi un tratament corespunzător, la fel şi lucratul în mediul toxic. Un alt factor, într-un procent mai mic, este litiaza veziculară”, precizează medicul.
Stilul de viaţă, important în prevenţie
„Categoric ţine mai mult de stulul de viaţă, decât de componenta ereditară. Acest tip de cancer, nu face parte din categoria cancerelor unde trebuie să căutăm un anumit factor în ADN-ul tumoral. Este o patologie care ține clar de mediul de viață sau de mediul unde lucrează pacientul.
În stadii incipiente, ne vindecăm fără doar și poate. După cum spuneam, este un cancer grăitor. De cele mai multe ori, tumorile vezicale sunt tumori în peretele vezicii urinare. Însă, cu cât prinde rădăcini mai adânci în perete, cu atât agresivitatea este mai mare. De cele mai multe ori, tumora se dezvoltă în interiorul vezicii urinare și nu prinde rădăcini.
Contează foarte mult și ce mâncăm. Important este să mâncăm mai puțin condimentat. Mulți dintre noi suntem mari fani condimentelor, însă principalul lucru pe care trebuie să-l excludem este fumatul. Contează foarte mult și să consumăm multă apă, peste 2 litri pe zi”, a mai spus oncologul.
Cum ne putem evalua urina acasă
„Cei mai mulţi dintre noi, avem obiceiul să ne uităm cum arată urina. Să fim atenţie la o posibilă hematurie. Să observăm dacă este sânge proaspăt în urină. Să avem în vedere faptul că, urina poate fi colorată şi de la medicamente sau antibiotice. ”
Simptome specifice cancerului vezical
Cele mai frecvente simptome cu care se confrunta o persoana suspectata de cancer de vezica urinara sunt:
- Sange in urina – de multe ori, prezenta sangelui in urina nu poate fi detectata decat microscopic. In 80-90% din cazuri, sangele in urina este primul semn al cancerului de vezica;
- Dureri la urinare;
- Nevoia de a urina frecvent;
- Senzatie de arsura sau durere resimtita in zona pubisului sau perineului;
- Spasme ale vezicii;
- Dureri in partea de jos a spatelui.